Hangszobor-kiállítás nyílt a Müpában

Kultúra - 2019-12-05

- Hangszobor-kiállítás nyílt csütörtökön a Müpában, ezzel párhuzamosan pedig online árverés indult a zenei motívumok által inspirált művekre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára.

A licit.adomanyozz.hu oldalon befolyt összeget a karitatív szervezet a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosüzem eszköztárának, foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésére fordítja.

A világsztárok, mások mellett Zubin Mehta, José Cura, Fischer Iván és Eötvös Péter által aláírt hangszobrok, valamint a mintegy ötméteres, függesztett elemből álló installáció a Müpa Zászlóterében várja a látogatókat.

Hangszobor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Müpa kiállításán 2019. december 5-én.

Az összekapcsolódás, az együttgondolkodás és a maradandó élmények fontossága jelenik meg idén a Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat ünnepi együttműködésében. A Müpában évente több száz művész több ezer alkotása csendül fel, s hisznek abban, hogy a művészet, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás kéz a kézben jár - hangsúlyozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a csütörtöki megnyitón.

A tárlat művészeti koncepciójának kialakítására Baditz Gyula szobrászművészt kérték fel. A hanghullámgrafikonok mintázata mentén huszonhárom egyedi kisplasztika, valamint egy huszonnegyedik, mintegy öt méter magas hangszobor készült.

A huszonhárom kisplasztikát olyan világsztárok látták el kézjegyükkel, mint Zubin Mehta, Hiromi, Marcus Miller, Diana Krall, Charlotte Gainsbourg vagy José Cura, a magyar hírességek közül pedig többek között Schöck Atala, Fischer Ádám, Fischer Iván és Eötvös Péter.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat célkitűzése és programja találkozik egy hatalmas intézmény lelkiségével, szellemiségével és programjaival - mutatott rá Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. Hozzátette: a Müpa a találkozások helye, itt világhírű művészek jelennek meg, hogy megszólítsák az embereket. Aki pedig rezonál, aki megszólíttatik, az kapcsolatba kerül ezáltal a másik emberrel - fogalmazott.