Harminc kiemelkedő 20. századi festményből nyílik kiállítás a Virág Judit Galériában

Kultúra - 2014-10-27

Harminc kiemelkedő 20. századi festményt és sikeres magyar fiatalok hozzájuk fűződő gondolatait mutatja be az a kiállítás, amely szerdától látható Budapesten, a Virág Judit Galériában.

A Harminc címmel nyíló tárlaton a 20. század legismertebb magyar alkotói, köztük Aba-Novák Vilmos, Ámos Imre, Batthyány Gyula, Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Gulácsy Lajos, Lakner László, Márffy Ödön, Tihanyi Lajos és Perlrott Csaba Vilmos műveit láthatja a közönség november 22-ig.

   A festők harmincas éveikben - akárcsak a mai fiatalok - pezsgő társasági életet éltek, világot láttak, külföldön tanultak, de az egzisztenciális problémák, valamint a kiélezett versenyhelyzetek sem kerülték el őket.

    A kiállítást kísérő kiadványban sikeres magyar fiatalok írják le a festményekkel kapcsolatos gondolataikat, például, hogy milyen érzéseket és élményeket közvetíthet egy múlt századi alkotás a mai harmincasoknak.

    A képekhez fűződő gondolatait többek között Al Ghaoui Hesna riporter, Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás színész, Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója, Grecsó Krisztián író, Karányi Dani zenész, Stumpf András újságíró, Sándor Szandra és Baldaszti Péter tervezők, valamint Rédli András vívó osztotta meg.