Herta Müller az irodalmi Nobel-díjas

Kultúra - 2009-10-10

Nem remélt óriási elismerés a német nyelvű irodalom számára - többnyire így kommentálták a pénteki német újságok Herta Müller irodalmi Nobel-díját.

Berlin, amely a magyar Kertész Imrét is beleértve oly sok nemzetközileg ismert és elismert írónak, művésznek ad otthont, joggal lehet büszke legújabb kitüntetettjére - vélekedtek a lapok, amelyek a romániai születésű német írónő munkájának elismerése kapcsán egyenesen szenzációról beszéltek.

Az 56 éves Herta Müller regényeiben, prózáiban és elbeszéléseiben a hazátlanok, illetve a hazát keresők, az elnyomott kisebbségek sorsát festette meg - emelték ki az újságok a kitüntetés stockholmi indokolásából.

 

 

Az újságok kiemelték, hogy az írónő egész eddigi munkásságára a totalitárius rendszerek, a diktatúra elleni harc nyomta rá a bélyegét.

 

Minden egyes művében a szabadság páratlan értékére figyelmeztetett, és annak eltiprása kapcsán a felejtés ellen emelt szót.

 

Az újságok szerint ez jelenti egyben a Herta Müllernek ítélt irodalmi Nobel-díj politikai üzenetét is.

 

Aligha véletlen, hogy a Ceausescu-rezsimnek az irodalom eszközeivel hadat üzent, a diktatúra, a roman Stasi, azaz a Securitate állandó zaklatásai miatt Németországba áttelepült írónő kitüntetésére a kelet-közép-európai rendszerváltások, a hírhedt berlini fal leomlásának 20. évfordulóján került sor - írta a berlini Der Tagesspiegel, idézve Angela Merkel kancellárt, aki mindezt csodálatos jelzésnek nevezte.