Hétfőtől kulturális műsorsáv indul a Duna2-n

Kultúra - 2011-10-01

- Éjjeli őrjárat címmel hétköznap esti kulturális műsorsávval debütál október 3-án a művészeti adóvá alakuló Duna2.Kulturális tradíció és kortárs művészet, értő beszélgetések és bátran felvállalt viták - az MTVA közleménye szerint ezt kínálja a művészeti adóvá alakuló Duna2 új kulturális programsávja, az Éjjeli őrjárat.

    A hétköznap 21.30-tól jelentkező műsorokban hétfőn, szerdán és csütörtökön Veiszer Alinda fogadja a vendégeket portré-, múltidéző és vitaműsoraiban, kedden és pénteken pedig Teszári Nóra köszönti a nézőket ajánló és az események hátterét feltáró kulturális magazinjaival.

    Az Éjjeli őrjárat műsorai látványvilágukban, a műsorformátumok tekintetében és technikai eszközeikben is a legfrissebb irányzatokhoz csatlakoznak, így például a hazai kulturális műsorok közül elsőként kísérleteznek érintőképernyő alkalmazásával az alkotók, és a műsorok önálló életet  élnek majd am Facebookon is.

    Veiszer Alinda portré-, múltidéző és vitaműsor indul az Éjjeli őrjárat sávjában. "A hétfői Kontaktban nagy találkozásoknak lehetünk tanúi, hiszen a hazai kulturális élet olyan hírességei beszélgetnek majd a műsorban, akikben van valami közös vonás, ami nem feltétlenül közismert" - olvasható a közleményben. Az első, október 3-ai adás vendége a Műcsarnok igazgatója, Gulyás Gábor lesz, partnerének személye és a kapcsolódási pont ugyanakkor - számára is - meglepetés.

    A szerdai Retróban az elmúlt fél évszázad kulturális eseményei válnak érthetővé az egykori szereplők beszámolóiból. Az október 5-ei adásban a Bizottság zenekarról és a magyar undergroundról mesél mások mellett efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András.

    A tényfeltáró jellegű csütörtöki Konkrétban vitás felek ülnek egy asztalhoz, hiszen az adásokban aktuális, alapvetően kulturális tematikájú vitákat igyekszik érthetővé tenni és a megoldás felé terelni vendégei segítségével a műsorvezető. Október 6-án például szlovák és magyar történészek bevonásával az anyaországi és határon túli történelemtanítás lesz a beszélgetés tárgya.

    A korábban a Duna Televízió kulturális műsorát, a Kikötőt vezető Teszári Nórával kulturális ajánlóműsor, illetve az alkotások, események hátterét feltáró magazin indul az Éjjeli őrjáratban. A keddi A′la′Kultban az aktuális kulturális kínálatáról számol be a műsorvezető, illetve Kembe Sorel-Arthur közreműködésével azokról az eseményekről is, amelyeket - többnyire meglepetésként - a műsor alkotói szerveznek. Az első, október 4-ei adásban Liszt Ferenc alakját felelevenítve például egy flashmobbal lepi meg Budapest egyik központi terének közönségét a szerkesztőség.

    A pénteki Kulisszában a készülő alkotások hátterét mutatja be a műsorvezető. Az október 7-ei adásban szó lesz a Design hétről, A fösvény előadásról Rába Roland rendezésében, egy balatoni vegyi üzemben rendezett kiállításról és az Éjjeli őrjárat saját, kedden bemutatott villámcsődületéről is.

    A Duna2 kulturális kínálata este nyolc órától vetített nívós dzsessz-, opera- és komolyzenei koncertekkel kiegészül ki.

    Október 3-ától az m1-is gazdag kulturális sokszínűséget ígér: válogatott természetfilmek, kortárs képzőművészeti magazin, portréműsorok, illetve a Művészetek Palotájából és az Operából jelentkező stúdióműsorok is szerepelnek az m1 októbertől megújuló kulturális kínálatában.

    A hétköznap 14 órától induló Magiszter sávban újdonság a hétfői Társbérletben a tárgyakkal, amelyben mindennapi tárgyaink - így elsőként a bicikli - kultúrtörténetével ismerkedhetnek a nézők, és szintén friss a keddi Álmok nagy álmodói sorozat, ahol - Iván Kristóf biomérnökkel kezdve a sort - pályájuk elején járó, tehetséges kutatók mutatkoznak be.

    Csütörtökönként a nemzetközi TED (technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák válogatott előadásait vetíti a csatorna, elsőként James Cameron filmrendező lendületes önvallomását az Avatar előtti időkről, péntekenként pedig Dér Ágnes várja a nézőket az otthonteremtés praktikáit számba vevő Kő, papír, olló című hobbimagazinjával.

    A hétköznap 14.30-tól induló Natura sávban hétfőnként a főváros rejtett vadonjait veszi számba a Budapest természeti értékei című műsor, elsőként a Merzse-mocsár vadvizes élőhelyét felkeresve. Keddenként vetíti az m1 Sáfrány József rendező-operatőr új sorozatát Csavargások Afrikában dr. Livingstone ürügyén címmel.

    Szerdán a Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál filmjeiből láthatnak válogatást a nézők, a sorozatban elsőként a Pannon sivatag, Mosonyi Szabolcs klímaváltozással foglalkozó mozija lesz látható.

    A csütörtöki új sorozat, a Természetfilmesek és egyéb állatfajták pedig a kulisszatitkokba enged betekintést, itt Molnár Attila Dávid mesél a tenger alatti forgatásokról az első adásban.   

    Az Aranymetszés ezentúl hétfő esténként, a Művészetek Palotájából jelentkezik. Szerdán 22.40-től egy új művészeti magazint mutat be az m1 KorTárs címmel. Giró-Szász Krisztina műsorában a kortárs vizuális kultúra legérdekesebb projektjei láthatóak. Az első adás főszereplője a kortárs műkereskedelem különleges alakja, Simon de Pury.

    Csütörtök esténként újra látható a Múlt-kor történelmi magazin, ezentúl Cserhalmi György színművész közreműködésével, és ekkor indul az Angi jelenti, amelyben a civil riporter, Galán Angéla elsőként a Magyar vágtáról és a zsokék életéről számol be. 

    Szombat és vasárnap reggel 7-től, a korábbi közéleti műsorok helyén új kulturális magazin indul, az Opera Café Morvai Noémi vezetésével. Az Operaházból sugárzott magazin első adásai a többi közt a zene világnapjával és Makovecz Imre életművével foglalkoznak.