Hohenzollern-műkincseket árvereztek el Londonban

Kultúra - 2017-07-06

- A Hohenzollern-ház német nemesi család és egykori uralkodói dinasztia értékes műkincseiből rendezett szerdán árverést a Sotheby's Londonban. Az iparművészet remekeit felvonultató 44 tétel közül 35 kelt el 10,8 millió fontért (3,5 milliárd forint).

Az aukciós ház honlapja szerint a legdrágább tétel egy 1696-ban készült, szarvas formájú ezüst ivókupa volt, amelyért 2,28 millió fontot fizetett új tulajdonosa. A páratlan ötvösmunka árát 250-300 ezer font között becsülték előzetesen az aukciósház szakértői. Egy 1770-ben aranyból és ékövekből Drezdában készült tubákos szelence a becsült ára kétszereséért, 1,016 millió fontért talált új gazdára.

Valamivel egymillió font felett kelt el egy Milánóban a 17. század kezdetén készített háromnegyedes páncél. A két ezüst, hatágú kandeláberért, amelyek egykoron a ház berlini palotájának lovagtermét díszítették, 968 ezer fontot fizetett új tulajdonosa.

A Hohenzollern-ház tagjai között voltak választófejedelmek, valamint Poroszország, Németország és Románia királyai és császárai. A család a baden-württembergi Hechingen város környékéről származik, és a 11. század óta ismert. Nevüket ősi székhelyükről, a Hechingen közelében álló Hohenzollern-kastélyról kapták.