Holnap kezdődik a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

Kultúra - 2006-07-25

Az 1961-ben alapított verseny idén – Bartók Béla születésének 125. évfordulóján – immár huszonkettedik alkalommal csábítja Debrecenbe a kórusmuzsika szerelmeseit. Alapkoncepciója fennállása óta változatlan és egyedülálló: nemzetközi fórumot teremt a XX-XXI. századi kortárs kórusművészet alkotói, előadói és közönsége számára.

Az elmúlt évtizedekben számos énekkar, karnagy és zeneszerző nemzetközi pályafutása indult el a Bartók Kórusversenyen elért sikerei nyomán. Városunk az idén is több mint ezer énekest lát vendégül a nagyvilágból. A rendezvénynek az idén a Kölcsey Központ ad otthont.

 

A folklórbemutatók fesztivál-jelleggel csatlakoznak a verseny programjához. A kórusok hazájuk folklór hagyományaiból vagy élő népdalvilágából merítve adnak elő, unisono vagy többszólamú éneklés, esetleg hangszerkíséretes formában. A közönség és a kórusverseny rendezői örömmel fogadják, ha az énekkarok saját nemzeti viseletükben lépnek színpadra.

 

A verseny zárónapján, július 31-én, vasárnap valamennyi kórus istentiszteleteken lép fel Debrecen és a környező települések különböző felekezetű templomaiban. Erre az alkalomra az énekkarok a liturgiához illeszkedő kompozíciókkal készülnek.

 

A Bartók Béla XXII. Nemzetközi Kórusversenyhez neves magyar és külföldi mesterek részvételével nemzetközi kortárszenei mesterkurzus is kapcsolódik. A jelentkező karvezetők részt vesznek a Kórusverseny programjain, és a versenyt követően, a felkért professzorok irányításával – a hivatásos Debreceni Kodály Kórus közreműködésével – további egy hétig tanulmányozzák a kortárs kóruszene előadásmódját. A kurzus professzorai: Erdei Péter, Alberto Grau (Venezuela), Carl Hogset (Norvégia)

 

A Debreceni Egyetem Konzervatóriuma és a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny 30 órás akkreditált továbbképzést indít kórusvezetők – általános és középiskolai, művészeti iskolai ének-zenetanárok és kórusvezetők, valamint felnőtt kórusok vezetői – számára. A résztvevők új szakmai szempontokat, valamint mintát és ösztönzést kaphatnak karvezetői munkájuk eredményesebbé tételéhez.

 

Debrecen városa az elmúlt 45 év során több mint hatvan kompozíciót rendelt kortárs magyar zeneszerzőktől, melyek a nyitó gálahangversenyen hangzottak el először. Számos mű ezek közül a nemzetközi kórusrepertoár részévé vált, s gyakran hangzik fel a világ koncertpódiumain. Idén Szőnyi Erzsébet vegyeskari művének és Vajda János oratóriumának ősbemutatója folytatja ezt a nemes tradíciót. Az idén először meghirdetett zeneszerzői verseny nyerteseinek – Maróti Emese és Nyitrai László – kórusművét is a nyitó gálahangversenyen hallhatjuk először.

 

A kórusversenyre a következő országokból érkeznek kórusok:

Bulgária, Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Államok, Izrael, Kanada, Kína, Kolumbia, Lettország, Magyarország, Mexikó, Moldova, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Tajvan, Ukrajna

 

A nemzetközi zsűri tagjai:

John Fitzpatrick (Írország), Gráf Zsuzsanna (Magyarország), Alberto Grau (Venezuela), Carl Hogset (Norvégia), Jobbágy Valér (Magyarország), Sigrid Johnson (Egyesült Államok), Eugeniusz Kus (Lengyelország), ifj. Sapszon Ferenc (Magyarország), Ronald Smart (Ausztrália), Szesztay Zsolt (Magyarország)

 

A Folklórfesztivál meghívott tagjai:

Angelite (Bulgária), Huun Huur Tu (Oroszország), Sebestyén Márta és együttese (Magyarország), Tenores Di Bitti (Olaszország)

 

A kórusverseny tervezett programja:

 

Július 26., szerda

17.30 Felvonulás  és nyitóünnepség

20.00 Nyitóhangverseny

 

Július 27., csütörtök

ELŐDÖNTŐK

21.00 Folklórfesztivál

 

Július 28., péntek

DÖNTŐK

21.00 Folklórfesztivál

 

Július 29., szombat

17.00 Folklórfesztivál

20.00 Nagydíjas verseny

 

Július 30., vasárnap

11.00 MUSICA SACRA – fellépések Debrecen templomaiban

20.00 Díjkiosztás és záróünnepség