Idén is ünnepi gálakoncerttel zárult az operafesztivál Miskolcon

Kultúra - 2006-11-26

Idén is ünnepi gálakoncerttel ért véget a "Bartók+..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál éves programsorozata. A különleges hangversenynek a miskolci Művészetek Háza adott otthont.Ebben az évben "Bartók + Verismo" néven hirdették meg a fesztivált. A verismo az olasz vero - igaz - szóból kapta nevét.

"A Verdi utáni korszakban, a XIX. és a XX. század fordulóján jelentkező,valósághű ábrázolásra törekvő művészek - Alfano, Cilea, Giordano, Leoncavallo, Mascagni és Puccini - operáit a magyar opera csillagai mellett orosz, szerb, cseh, román és szlovák művészek tolmácsolásában hallhatta a közönség" - emlékeztetett a fesztivál nyári programsorozatára Bátor Tamás, a Miskolci Operafesztivál Kht. ügyvezető igazgatója.

 

 Szavai szerint a verismo különleges, mert a XX. század elejének egyik legizgalmasabb stílusirányzata volt, így hasonlóan érdekes és színvonalas műsorral készültek az év végi gálakoncertre is.

 

Felcsendültek George Gershwin Porgy and Bess, valamint Leonard Bernstein West Side Story című művének dallamai. Kuriózumként néger spirituálékat is hallhatott a közönség. Az igazgató szerint ez a repertoár "hiánypótlás" is, hiszen ezek a darabok - ráadásul egy ilyen válogatásban - nagyon ritkán szerepelnek műsoron.

 

A borsodi megyeszékhelyen újra énekelt Tichina Vaughn amerikai operaénekes, aki visszatérő művésze a miskolci operafesztiválnak. Fellépett Derrick Lawrenc, Megyesi Zoltán, Wierdl Eszter, Homonnay Zsolt és a Miskolci Bartók Kórus.

 

Közreműködött a Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényelt Kovács László. Bátor Tamás elmondta a távirati irodának, hogy bár a 2006-os program még csak most ér véget, már javában tartanak a jövő évi fesztivál előkészületei. Jövőre Bartók Béla művei mellett Párizsé lesz a főszerep.

 

 

(MTI)