Ismét az opera fővárosa Miskolc

Kultúra - 2006-06-16

Ismét az opera fővárosa Miskolc, június 15-től tíz napon át várja a műfaj rajongóit a hatodik "Bartók + ..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. Lovasok, gólyalábasok, zenészek és operajelmezekbe bújt színészek felvonulásával kezdődött meg a borsodi megyeszékhelyen a nemzetközi operafesztivál, amely idén a "Bartók + Verismo" címet kapta.

A felvonulók a miskolci Városház térről az új Szinva-teraszra vonultak, ahol Bátor Tamás, a fesztivál igazgatója nyitotta meg az eseménysorozatot.A nyitókoncert dallamai a hagyományok szerint a Miskolci Nemzeti Színházban csendültek fel.

     Az idei "Bartók + Verismo 2006" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál különleges alkalom, hiszen a rendezvény névadója - Bartók Béla - 125. születésnapját ünnepeljük - mondta Bátor Tamás. A "Bartók + Verismo" néven meghirdetett fesztivál az olasz vero - igaz - szóból kapta nevét.

    A Verdi utáni korszakban, a XIX. és a XX. század fordulóján valósághű ábrázolásra törekvő művészek - Alfano, Cilea, Giordano, Leoncavallo, Mascagni és Puccini - operáit a magyar opera csillagai mellett orosz, szerb, cseh, román és szlovák művészek tolmácsolásában hallhatja a közönség. A verismo a XX. század elejének egyik legizgalmasabb stílusirányzata volt.

    "A veristák művei máig az operaszínpadok legkedveltebb és legsikeresebb darabjai, nagy énekesek, nagy szerepeiket köszönhetik a verizmus zeneszerzőinek" - mondta a fesztiváligazgató. Beszámolt arról hogy több mint ötven eseményt kínálnak a főprogramban a műfaj szerelmeseinek és az igényes zenét kedvelőknek. A zeneünnep tizenegy napja összesen 13 operaelőadást, három táncjátékot, huszonkét koncertet és tizenhat egyéb előadást foglal magába.

    "A kezdőktől a megszállottakig" szinte mindenki kedvére válogathat a palettán, kuriózum, hogy az operafesztivál műsorán idén Magyarországon ritkán játszott művek is szerepelnek. "Új zenei élmények felfedezésére, igazi kalandra invitáljuk a zenebarátokat és az érdeklődőket" - ismertette Bátor Tamás. Emlékeztetett arra, hogy bár az eseménysorozat az idén három nappal rövidebb, mégis tíz programmal több, azaz ötvenhét előadással várják a közönséget, emellett számos kulturális és egyéb lehetőségből válogathatnak az érdeklődők.

Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több települése otthont ad a fesztivál eseményeinek, a hagyományos helyszínek mellett az idén Aggteleken, Sátoraljaújhelyen, Ózdon és Kazincbarcikán is várják a közönséget - tette hozzá. A tavalyi fesztiválra 90 ezren voltak kíváncsiak, idén még több látogatót várnak a szervezők.

(Hírlista)