Jordán Tamás lett a Magyar Színházi Társaság elnöke

Kultúra - 2006-11-21

Jordán Tamást választotta a Magyar Színházi Társaság elnökévé hétfőn a szervezet közgyűlése - mondta Vajda Márta, a társaság ügyvezető titkára az MTI-nek. A szervezet jelenleg három szekcióra oszlik, az elnökségbe mindegyik szekció két jelöltet delegált.

Az elnökség tagja lett Halasi Imre és Novák János a színházi szekció, Hegedűs D. Géza és Rába Roland a színművész és előadóművész szekció, Novák Eszter és Solténszky Tibor pedig a színházművészeti társszervezetek szekciója delegáltjaként - tette hozzá. Vajda Márta kiemelte: a társaság november 6-ai küldöttgyűlésén fogadta el új alapszabályát.

 

A legfontosabb változás az, hogy az eddigi 17 fős választmány helyett hat tagból álló elnökség, míg a háromfős ügyvivői testület helyett elnök vezeti a társaságot, amely közhasznú szervezetté alakul át. Ez megkönnyítheti a pénzügyi támogatások megszerzését. Elmondta, hogy a változástól a szervezet hatékonyabb működését remélik. Azt, hogy a kisebb létszámú elnökség gyakrabban üljön össze, és hatékonyabban képviselje a színházak és a színházi emberek érdekeit. Az elnökség egy hét múlva találkozik legközelebb - tette hozzá.

 

Korábban az Új Színház, a Katona József Színház, a Bárka Színház és a Krétakör Színház is kilépett a Magyar Színházi Társaságból, mivel vezetőik úgy vélték, a szervezet nem végzi el feladatát és nem képviseli hatékonyan a színházak érdekeit. Kérdésre válaszolva az ügyvezető titkár azt mondta: a változások után kiderül, hogy a társaságból korábban kilépett intézmények visszalépnek-e a szervezetbe vagy sem. A társaság tárgyalást kezdeményez az ügyben. (forrás: MTI)