Képzőművészet és irodalom

Kultúra - 2010-02-15

Verseny általános és középiskolásoknak

 Két olyan kiállítás is látható tavasszal Debrecenben a Modemben, amely képzőművészeti alkotások mellett XX. századi szépirodalmi szövegeket is megjelenít.

Aknay János Szentendrei múzsa című gyűjteményes tárlatán tíz klasszikus magyar költő – Ady Endre, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Dsida Jenő, József Attila, Nagy László, Pilinszky János, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Szilágyi Domokos – tizenhárom verse hangzik el az úgynevezett „angyalszobában”. A másik Csinszka című, február 25-én nyíló kiállításon pedig Márffy Ödön festményein és grafikai munkáin kívül irodalmi emlékekkel és költeményekkel is találkozhatunk (az Ady múzsájaként híressé vált Boncza Bertához kapcsolódóan).

Képzőművészet és irodalom találkozása ezeken a kiállításokon minden látogatónak tartogat szellemi izgalmakat – a 10–18 év közötti korosztályok számára azonban olyan új ismereteket is adhat, amelyek jól illeszkednek az iskolai tananyaghoz. Ezért versenyt hirdetünk két kategóriában (az 5–8., valamint a 9–12. évfolyamok tanulói számára) mindazon osztályoknak, akik legkésőbb március 12-ig megtekintik a kiállításokat és azokon regisztrálnak. Egy-egy osztály négyfős csapatot indíthat a versenyre, amelyet március 26-án rendezünk meg a Modemben. Miután a jelentkező osztályok leadják a Modemnek a versenyző csapatuk névsorát, a csapatok tagjai március 26-ig korlátlan alkalommal ingyenesen megnézhetik a kiállításokat.

A versenyen sikerrel szereplők értékes jutalmakban részesülnek.

Fődíj: a győztes középiskolai osztályt vendégül látja az Aquaticum Élményfürdő, a legjobb általános iskolai osztály pedig a Koppány-völgyi erdei kalandpark akadálypályáit próbálhatja ki.

 

Jelentkezni a Modemben lehet, további információk: www.modemart.hu