Keresztény nézőpont a kortárs magyar képzőművészetben

Kultúra - 2011-02-23
Több éves előkészítő munka eredményeként Istenem címmel rendkívül izgalmas kiállítás nyílik február 26-án a MODEM-ben. A tárlat a kortárs magyar képzőművészet hithez, valláshoz, transzcendenciához kötődő műveiből mutat be reprezentatív keresztmetszetet 12 kortárs művész alkotásai nyomán.

Az utóbbi néhány évtizedben soha nem látott módon kitágult a transzcendencia kifejezésének művészi eszköztára. Ennek ellenére a keresztény nézőpont megjelenítése a kortárs magyar képzőművészetben máig háttérbe szorul. A MODEM földszinti kiállítóterében szombaton 16 órakor nyíló kiállítás kritikai jellegű válogatás, melyben funkcionális, szemléleti és minőségi szempontok egyaránt szerepet játszottak. A 12 alkotó képzőművész és hívő egyaránt: a legkülönbözőbb keresztény felekezetekhez kötődnek vagy éppenséggel kívül állnak azokon. Istenképük, hitformáik eltérőek, ahogy művészetük is a kortárs vizualitás és művészi gondolkodásmód legszélesebb spektrumában mozog. A tárlat különleges installálással megvalósuló, labirintusszerű tereiben a látogatónak alkalma nyílik a kortárs képzőművészet „vallásos” munkáinak megismerésére, vagy akár az egyéni hitélményeket megfogalmazó műveken keresztül a meghitt elmélyülésre, átlényegülésre is. A kiállított művekből ilyen módon a kortárs hazai vallásos keresztény művészet sokszínű képe bontakozik ki.

A kiállító művészek: Asztalos Zsolt / Borsos János / Bukta Imre / Ganczaugh Miklós / Gerber Pál / Huszár Andrea / Kicsiny Balázs / Lovas Ilona / Lőrinc Lilla / Mátrai Erik / Oláh Mátyás / Udvardy Emese.