Kiállítás sorozat a Reformáció 500. évfordulójára

Kultúra - 2017-08-07

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben nagyszabású kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára. A négy kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyeket a Biblia ihletett, és amelyek segítségével az élet sorsfordító kérdéseivel szembesülünk.A sorozat harmadik, Kolozsváron megrendezett, augusztus első hetében nyíló tárlata Szalay Lajos grafikusművész újra és újra a Bibliához visszatérő, a lényeget mindig megragadó alkotásait mutatja be.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány rendelkezik Magyarországon Szalay Lajos műveiből a legnagyobb gyűjteménnyel. Ebből a reformáció 500. évfordulójára válogatott rajz-együttes átfogóan mutatja be Szalaynak az Ó- és Újtestamentum ihletésében, az általa kiválasztott történetek megtermékenyítő hatására keletkezett rajzait. E műegyüttes keletkezését tekintve átível az egész életművön, zömében rajzok, kisebb számban festmények és előfordulnak köztük rézkarc-hidegtű technikával készült sokszorosított grafikai lapok is.

A reformációra emlékezve a korábbi két vidéki és a mostani kolozsvári kiállítást egy záró, budapesti tárlat követi, amely 2017. októberében nyílik, és amely tematikájában és szellemiségében összefoglalása és betetőzése lesz a korábbi három kiállításnak.

Kiadó: Kovács Gábor Művészeti Alapítvány