Kihűlt világ - Farkas István festményei a Nemzeti Galériában

Kultúra - 2019-12-11

Soha nem látott gazdagságban, 170 képen keresztül mutatja be a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István festészetét péntektől a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Kihűlt világ című kiállítása, melynek Soá című kísérőtárlata a holokauszt magyar művész áldozataira emlékezik.

Kolozsváry Marianna kurátor kiállítássorozatával a 20. század nagy magyar festői életműveit idézi meg az MNG-ben: ezúttal egy nagy, magányos géniusz életútját, a végén egy nagy felkiáltójellel - mondta el a tárlat szerdai sajtóvezetésén az intézmény főigazgatója.

Baán László hangsúlyozta, Farkas István Párizsban közel volt ahhoz, hogy a legnagyobb festők közé emelkedjen, amikor nyolc sikeres év után 1932-ben apja halála miatt haza kellett térnie.

Érdeklődők a Kihűlt világ. Farkas István (1887-1944) művészete című kiállítás Soá című kísérőtárlatán a Magyar Nemzeti Galériában 2019. december 11-én.

Kolozsváry Marianna hozzátette: a 2020. március 1-jéig látogatható kiállítás egy rejtélyes életművet kíván felfejteni, miközben nemcsak Farkas István munkásságát, hanem a művészt és a kort is bemutatja.

A Farkas István életművét bemutató, 170 alkotást felvonultató, március elejéig látható átfogó tárlaton a művész munkái mellett mestereinek és kortársainak munkáival is találkozhatnak a látogatók.