Kínai film nyerte a 63. Velencei Filmfesztiválon az Aranyoroszlánt

Kultúra - 2006-09-11

Csia Csang-ko kínai filmrendező alkotása, a Szanhszia Hoazsen (Nyugodt élet) érdemelte ki a 63. Velencei Filmfesztivál legrangosabb díját, a legjobb filmet jutalmazó Aranyoroszlánt. A fesztivál zsűrije szombaton este osztotta ki a verseny díjait.

A legjobb rendezésért járó Ezüstoroszlánt a francia Alain Resnais filmje, a Coeurs (Szívek) kapta. A legjobb felfedezést jutalmazó Ezüstoroszlánt az olasz Emanuele Crialese vihette el Nuovomondo című alkotásáért. Különdíjjal jutalmazta a zsűri a Jean-Marie Straub és Daniele Huillet francia rendezőpáros francia-olasz koprodukcióban forgatott filmjét, a Quei loro incontrit.

 

A zsűri különdíja a csádi Mahamat-Saleh Harounnak jutott Daratt című filmjéért. A legjobb férfialakításért járó díjat Ben Affleck kapta. Az amerikai színészt az Allen Coulter rendezte Hollywoodlandben játszott szerepéért jutalmazták.

 

A brit Helen Mirrené lett a legjobb női alakításért járó díj, amelyet II. Erzsébet megformálásáért kapott Stephen Fears filmjében, a The Queenben. (forrás: MTI)