Klasszikus Gitárosok Találkozója

Kultúra - 2010-08-08

Mintegy 50 fiatal muzsikus vesz részt a Klasszikus Gitárosok Találkozóján, amelyet 4. alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

.Az augusztus 8-18-a között rendezendő találkozó résztvevői általános és középiskolások, egyetemisták (közülük többen az egyetem volt tanítványainak diákjai) elsősorban a kelet-magyarországi régióból érkeznek, de jönnek hallgatók Pécsről és Budapestről is.

Az elmúlt évek alatt folyamatosan emelkedett a jelentkezők száma, és egyre több nemzetközi hírnevű gitárművész tart kurzust, előadást. Idén elfogadta az egyetem meghívását többek közt Tokos István, Tátrai Tibor gitárművész, a Pécsi Egyetemről Vass Bence és Kolozsvárról Angi István zenetudós is.

A kurzus résztvevői hangszeres és kamarazenei órákon vesznek részt, előadásokat hallgatnak, és önálló koncertet is adnak, hiszen a hallgatókból alakult zenekar záróhangversenyen mutatkozik be a közönség előtt. A fiatal zenészek, amellett hogy tudásukat gyarapítják, egy különleges versenyfeladatot is kapnak: egy hét alatt kell elsajátítaniuk azt a darabot, amelyet Faragó Béla zeneszerző külön erre az alkalomra komponált.

A gitármuzsika, mint a klasszikus zene sajátos formája, változatlanul nagy népszerűségnek örvend. A most lezárult felvételi adatok szerint – kétszeres túljelentkezés mellett – 11 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől a Zeneművészeti Karon gitár tanszakon. Alapképzésben egy, művész-mesterszakon három, tanári mesterszakon egy, levelező művésztanárként ketten, szakirányú továbbképzésben pedig négyen nyertek felvételt. A létszám ezzel telített, így már pótfelvételin sem lehet bejutni gitár szakra.

Bár még csak most kezdődik a találkozó, a szervezők már készülnek a Klasszikus Gitárzenekarok Fesztiváljára, amelynek tavasszal immár 3. alkalommal ad otthont a Debreceni Egyetem.

 

Program:

 

augusztus 8. 19.30                   Liszt terem

            Torkos Zoltán gitárművész hangversenye

 

augusztus 9. 19 óra      16. terem

            Angi István (Románia) előadása: A zenei szépség modelljei tegnap és ma

 

augusztus 10. 19 óra    16. terem

Angi István előadása: az esztétikai értékek zenei életre keltése az előadói művészetben

 

augusztus 11. 19.30     Liszt terem

            Varga Zsolt gitárművész hangversenye

 

augusztus 12. 19.30     Liszt terem

            Óváry Zoltán gitárművész hangversenye

 

augusztus 13. 19 óra    Liszt terem

            Beszélgetés Tátrai Tibor gitárművésszel

 

augusztus 13. 21 óra    Liszt terem

            Hangverseny a Nyári Egyetem résztvevői számára

 

augusztus 15. 14 óra    Liszt terem      

            Gitárverseny

 

augusztus 17.19 óra     Megtestesülés templom (Borbíró tér 9.)

            Záróhangverseny