Költészeti fesztivál Debrecenben

Kultúra - 2012-04-12

100 éve született debreceni költő, Kiss Tamás életművével és a kortárs debreceni költők munkásságával is megismerkedhetnek az idei, immár tizedik költészeti fesztivál látogatói - hangzott el a programokat ismertető sajtótájékoztatón csütörtökön.

    Somogyi Béla (Fidesz), a cívis város kulturális alpolgármestere utalt arra, hogy Debrecen gazdag irodalmi értékekben, lírai örökségben, a költészeti fesztivál pedig jó alkalom arra, hogy a kortárs debreceni költők munkásságának megismerése mellett a korábbi évszázadok kiemelkedő költőire is méltó módon emlékezzenek.

    Az idén a száz éve született Kiss Tamás verseiből kezdődött már szerdán, a költészet napján kétnapos szavalóverseny általános és középiskolásoknak, csütörtökön pedig a Kölcsey Központban felavatják a költő emléktábláját, rajta híres, Debrecen című versének kezdő soraival: "Címereden őt szeretem: a főnix madarat, ki Napba néz, s belőle issza az arany sugarat".

    Este "...legyen itthon kegyelmed" címmel irodalmi estet rendeznek a Kölcsey Központban, amelyen mások mellett fellép Kiss Tamás fia, Kobzos Kiss Tamás Liszt Ferenc-díjas előadóművész, zenepedagógus is.

    Kobzos Kiss Tamás az elmúlt években édesapja nyolc versét zenésítette meg, közülük a Bolond Istók tündöklése címűt énekelte el saját gitárkíséretével a sajtótájékoztatón. A megzenésített verses műfaj sikere kapcsán megjegyezte: "az énekelt költészet kiirthatatlannak tűnik".

    A Debreceni Költészeti Fesztivál programjaival a város jelen irodalmi életéből is igyekszik ízelítőt adni, különös tekintettel az újszerű és izgalmas versírásra, versolvasásra. Ez utóbbi bemutatására új kulturális-művészeti médiumok, illetve egyetemi irodalmi önképzőkörök vállalkoznak.

    Borbély Szilárd babérkoszorús költő, irodalomtörténész a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az új nemzedék, a most 20-30 évesek másként élik meg a költészethez való hozzáférést. Amíg a legjobb költők művei ezres, a fiatal költőké néhány száz példányban jelennek meg, addig az online költészeti folyóiratoknak több ezres a napi látogatottsága. Ilyenformán új közönséget is be lehet vonni a költészetbe, az irodalomba - jegyezte meg.