Könyvhét - 98 kiadó 333 újdonsága az idei seregszemlén

Kultúra - 2012-06-05

A csütörtökön kezdődő 83. Ünnepi Könyvhéten 98 kiadó összesen 333 újdonságával találkozhatnak az olvasók, a hétfőig tartó seregszemlén 250 hazai és határon túli könyves cég mintegy 150 pavilonban mutatja be kiadványait a fővárosban.Az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a könyvhetet az idén Ferdinandy György író nyitja meg csütörtök délután négy órakor.

    Felidézte, hogy a megnyitót hagyományosan egyik évben egy határon túli, a következőben pedig egy hazai alkotó tartja. A könyvünnep a Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhás felvonulásával kezdődik, a megnyitót követően pedig átadják a magyar könyvszakma legjelentősebb elismeréseit, a Szép Magyar Könyv díjakat - ismertette a nyitónap programjait az igazgató.

    Zentai Péter László emlékeztetett: a rendezvény ötlete Supka Géza régésztől, művészettörténésztől, írótól származik, a könyvhét tervezetét 1927-ben a magyar könyvszakma érdekvédelmi szervezetének lillafüredi közgyűlésén nyújtotta be.

    "Örömmel jelenthetem be, hogy esztendőről esztendőre közelebb kerülünk ahhoz az elképzeléshez, hogy az Ünnepi Könyvhét valóban az egész anyanyelvi területre kiterjedjen" - fogalmazott az igazgató, megemlítve, hogy a budapesti könyves seregszemléhez eddig mintegy 60 vidéki település csatlakozott, Kolozsváron pedig már másodszorra rendezik meg a könyvhetet.

    Megjegyezte: az idén egy héttel későbbre került a rendezvény időpontja, reményeik szerint így az időjárás is kegyesebb lesz a seregszemléhez. Zentai Péter László kiemelte: a Vörösmarty téren az idén is két nagyszínpadot állítanak fel, szombaton pedig megrendezik a Könyvek éjszakáját, amelyen utcabál és játékos, jó hangulatú programok várják az olvasókat.

    A sajtótájékoztatón megjelent Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki arról számolt be: kezdeményezték, hogy 2013-ban, amikor a város Szent István halálának 975. évfordulóját és az utolsó székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulóját fogja ünnepelni, tartsák a 84. Ünnepi Könyvhét országos megnyitóját a hajdani királyi székhelyen. Zentai Péter László közölte: a könyvhét alatt összeül az MKKE elnöksége és megvitatja a kérdést.