Külföldről felbukkant képeket is kínál a Virág Judit Galéria tavaszi árverése

Kultúra - 2018-04-25

Az Egyesült Államokban bukkant fel Kádár Béla Zenészek és Vaszary János Mezei virágok című festménye, amelyre sok más tétel mellett május 14-én licitálhatnak az érdeklődők a Virág Judit Galéria tavaszi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának 220 tétele közül a legmagasabb, 40 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás, Kádár Béla Zenészek című festménye eddig még sosem volt látható Magyarországon - közölte a galéria szerdán.

A nagyméretű képet Kádár Béla 1928-as amerikai tartózkodása alatt festette New Yorkban, kiállításon először 1930-ban Philadelphiában szerepelt, majd 1962-ben San Diegóban. A kép Deák István közvetítésével az olajmágnás J. Paul Getty harmadik felesége, Ann Rork Getty tulajdonában került. Ann a húszas években a hollywoodi némafilmek sztárja volt, karrierjét édesapja, az ismert producer is segítette. Gettyvel az 1930-as években házasodtak össze.

A világhírű basszista, Ernster Dezső kollekciójából került a tavaszi aukció kínálatába Vaszary János Mezei Virágok (1938) című főműve, ami utoljára az 1940-es években volt látható Magyarországon. A New York-i Metropolitantől a milánói Scaláig ünnepelt operaénekes gyűjteményének csúcsdarabja Ernster 1966-os magyarországi búcsúfellépését követően került először Svájcba, majd az Egyesült Államokba. Vaszary kései virágcsendélete Révész István műgyűjtő, Vaszary barátjának, későbbi hagyatékkezelőjének közbenjárásával került az énekeshez.

Mint írják, Ernster Vaszary művészete iránti elhivatottságát jól jelzi, hogy gyűjteményében csaknem egy tucat Vaszary-alkotás szerepel, amelyeket ugyancsak elárvereznek a galéria tavaszi aukcióján.

A tájékoztató kitér arra is, hogy az utóbbi években a külföldről visszatért alkotásokat kíséri a legnagyobb figyelem a magyar műkereskedelmi piacon. A magas leütési áraknak köszönhetően ugyanis egyre több műgyűjtő keresi meg az aukciósházakat eddig ismeretlen helyen lévő, magyar kötődésű műkincsekkel.

A tavaszi árverés tételei közül két Rippl-Rónai mű is Molnár Ferenc íróhoz köthető. A Karácsonyfa díszítés című pasztell az író és Vészi Margit egyetlen leánya, Sárközi Györgyné Molnár Mária gyűjteményéből került a kínálatba. Míg a Darvas Lili arcképe Lotti szerepében című mű minden bizonnyal - a festővel jó barátságot ápoló - Molnár Ferenc ötlete és felkérése alapján születhetett.

Az aukció másik két kiemelt festménye Boromisza Tibor Nyíres ősszel (1910) és Perlrott Csaba Vilmos az Őszi utca Nagybányán (1909) című fauve alkotása, de szerepel a kínálatban Czigány Dezső egyik főműve a Csendélet almákkal is.

Mindezek mellett több kortárs alkotás is megtalálható a tételek között. A magyar neoavantgárd generáció meghatározó figurái mellett - Maurer Dóra, Kismányoky Károly, Erdélyi Miklós - a nyolcvanas évek művészetének jelentős életműveiből - Soós Tamás, Nádler István - származó darabokra is licitálhatnak majd az érdeklődők.

Az árverés kínálata április 26. és május 13. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában.