Kultúrák sokszínű zenei csemegéje

Kultúra - 2009-07-15
Multikulturális zenei programot kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar nyári akadémiája, ahol 12 ország 140 előadóművésze és fiatal muzsikusa kalauzolja el a zenekedvelőket a komolyzene világába.

A 2009. július 21. és 30. között megrendezendő zenei fórum egyik különlegességét az adja, hogy a világhírű zongoraművész-karmester, Vásáry Tamás irányításával Debrecenben folytatja munkáját a 20 ország tehetséges zenészeit tömörítő nyolcvantagú Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar.

Hazai és külföldi elismert művészeket, valamint fiatal tehetségeket egyaránt vendégül lát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyári nagyrendezvénye, az immár kilencedik Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája, melynek keretében az előadóművészek mesterkurzusokon fejlődhetnek, a zenei felsőoktatási intézmények fiataljai pedig növendékhangversenyeken mutathatják be munkájuk eredményét. A rangos eseményen résztvevő hallgatók és ifjú zeneoktatók a zongora mellett vonós, fúvós és ütőhangszereken egyaránt csiszolhatják zenei tudásukat.

 

A komolyzenei rendezvény egyben utazó akadémia is, hiszen nemcsak Debrecenben, hanem a hajdú-bihari régió számos településén, így Nyírbátorban, Nádudvaron, Hajdúsámsonban is fellépnek a kezdő és profi zeneművészek. A napközbeni kurzusokat követően szinte minden estét az oktatók hangversenyei zárnak a Zeneművészeti Kar Liszt termében, ahol felcsendülnek többek között Kodály Zoltán, Liszt Ferenc Bach, Mozart és Brahms dallamai is.

 

A magyarországi, valamint a német, román, spanyol, skót, francia, kanadai, japán, szerb, szlovák, osztrák és horvát művészek 10 napon át tartják pezsgésben a cívisváros kulturális életét. A záróhangverseny a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar előadásában, Érdi Tamás zongoraművész és Horváth Ádám magánének-művész fellépésével július 30-án tekinthető meg. A nívós koncert vezénylő karmestere Vásáry Tamás lesz, aki Debrecen város szülötte és díszpolgára, valamint a Debreceni Egyetem díszdoktora. Az együttes Szatmárnémetiben, Balatonfüreden, majd a Margitszigeten is koncertezik a debreceni előadást követően.