- Kulturális örökség napjai - Újabb elemek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén

Kultúra - 2017-09-15

A nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományok és a höveji csipkevarrás élő hagyománya került fel az idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, a cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzésének pedagógiai programja a Gandhi intézményi rendszerben pedig a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó megőrzési gyakorlatok nemzeti jegyzékére - jelentette be Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár pénteken Debrecenben, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a Református Kollégium dísztermében tartott megnyitón elmondta: az országban 624 esemény, 100 településen, 268 helyszínen kapcsolódik a kulturális örökség napjai rendezvényeihez.

. A nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes táncosai a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat megnyitóján a Debreceni Református Kollégium dísztermében. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az idén a természet és az örökség kapcsolata áll az ötven országban zajló események középpontjában, hazánkban ez egészül ki három további témával, a reformáció 500., Arany János születésének 200., és a kiegyezés 150. évfordulójához kapcsolódó megemlékezésekkel - tette hozzá.