Luc Besson nem rendez több filmet

Kultúra - 2006-09-12

A francia mozi legendás élő alakja, Luc Besson bejelentette, hogy a mozikban december 13-tól látható Artúr és a minimoyok című rajzfilmmel befejezte rendezői karrierjét, s ezentúl kizárólag producerként kíván jelen lenni a mozi világában.

"Ez az utolsó filmem. Büszke vagyok mind a tíz filmre, amit csináltam. Mindegyiket szeretem. Örülök, hogy a kör bezárult. Ennyi volt - közölte a franciák legsikeresebb élő rendezője hétfőn az RTL rádiócsatorna egyik adásában. "Szeretnék egy kicsit honfitársaimmal foglalkozni, szeretnék egy kicsit a bolygómmal foglalkozni, szeretnék valamit tenni a külvárosokért, a természetért, sok mindent szeretnék csinálni - fűzte hozzá.

 

Besson bejelentette, hogy alapítványt hoz létre a külvárosi fiatalok megsegítésére. A 47 éves producer-rendező 1983-ban az Élethalálharc című sci-fivel kezdte rendezői karrierjét, amelyet a Metró (1985) után A nagy kékség (1988), a Nikita (1990), az Atlantis (1991), a Léon, a profi (1994), Az ötödik elem (1997), a Jeanne d'Arc - az orléans-i szűz (1999) és végül tavaly az Angel A követett.

 

Besson filmjeit a kritika gyakran nem kímélte, de nézői rekordokat döntő sikeres mozijai nyomán Franciaországban megjelent az úgynevezett közönségfilm-rajongó Besson-generáció. Az elmúlt években producerként a francia mozi egyik meghatározó személyisége lett.

 

Hat évvel ezelőtt Pierre-Ange Le Pogammal létrehozta EuropaCorp nevű produceri irodáját, amely olyan francia és nemzetközi filmek gyártásával foglalkozott, mint a Taxi, a Wasabi - Mar, mint a mustár Jean Reno főszereplésével, A sárkány csókja Jet Li rendezésében, de az ő nevéhez fűződik néhány rendezői film is, mint például Vincent Perez Angyalbőr vagy az amerikai Tommy Lee Jones Melquiades Estrada három temetése című alkotása. (forrás: MTI)