Magyarázat mindenre: látlelet a magyar társadalomról

Kultúra - 2023-10-04

A magyar társadalomban a politika miatt kialakult mély árkokat mutatja be Reisz Gábor új nagyjátékfilmje. A Magyarázat mindenre című alkotást, amelyet csütörtöktől vetítenek a mozik, néhány hete díjazták a Velencei Filmfesztiválon.

"Nem egyszerű megfejteni, miként lehetne csökkenteni azokat az ellentéteket, amelyeket a mindennapi életünkben évtizedek óta tapasztalunk Magyarországon. A filmmel fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy szükség lenne egy megértésen alapuló kommunikáció kialakítására" - mondta a rendező, forgatókönyvíró az MTI-nek adott interjúban.

A Magyarázat mindenre, Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest képet egy kettészakadt országról. A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina látható.

Reisz Gábor 2014-ben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmjével lett ismert, második rendezése, a Rossz versek 2019-ben elnyerte a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat. Mindkét alkotást számos nemzetközi fesztiválon díjaztak; a Magyarázat mindenre című film a közelmúltban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok elnevezésű szekciójában kapta a legjobb film díját.

A rendező gyakran használ önéletrajzi vonatkozású elemeket filmjeiben, ez alól a legújabb sem kivétel. "Valahányszor leülök írni, azt látom utólag, hogy a történetből valami mindig egy személyes emlékből, egy konkrét személyből jön. Ez ellen nem feltétlenül akarok harcolni, mert azt gondolom, hogy valamilyen szinten minden film személyes, csak vannak konkrétabb esetek".

A Rossz versek 2017-ben 230 millió forint támogatást kapott a Filmalap Filmszakmai döntőbizottságától, a produkció ezúttal nem pályázott támogatásért a Nemzeti Filmintézethez.

"A Magyarázat mindenre forgatása önerőből, magyar támogatókkal történt, nagyjából 35 millió forintből, a végén, az utómunkánál szállt be a szlovák filmalap" - mondta Reisz Gábor.

Egy kérdésre válaszolva a rendező arról is beszélt, hogy az általa alapított VAN Filmzenekar, amely két korábbi filmje zenéjét játszotta, a mostani projektben is benne volt. "A Magyarázat mindenre zenéjét egyik zenekari társammal, Kálmán Andrással közösen készítettük. Az anyag nyolcvan százaléka kórusmű, Bárdos Lajos Tábortűznél című műve áll a középpontban, és tervezzük a filmzene megjelentetését".

A film társforgatókönyvírója Schulze Éva, operatőre Becsey Kristóf volt, a producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás. A Magyarázat mindenre a Cirko Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba