MAPSZ – Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége:a Filmes Produceri Szövetségek Nemzetközi Szervezetének (FIAPF) új tagja

Kultúra - 2011-03-01

A FIAPF közgyűlése Berlinben elfogadta a Magyar Audiovizuális Producerek Szövetségének tagsági kérelmét, így a FIAPF következő májusi Cannes-i közgyűlésén a magyar producerek már teljes jogú tagként vesznek részt.

A magyar filmipar 110 éves történelme során körülbelül 1700 játékfilmet gyártott. A magyar mozgóképkultúra kezdete 1896-ra tehető a Lumiére Fivérek filmjeinek Budapesti vetítésével. Még ugyanebben az évben az első magyar mozi is megnyitja kapuit és sor kerül az első filmfelvételre is. Az első magyar filmet  Táncz‘ címmel Pekár Gyula és Zsitovszky Béla alkotását, 1901. április 30-án mutatták be.

A magyar filmkészítők Magyarország határain innen és túl is nagy hatassal voltak a világ filmgyártására. Olyan nagy nevű rendezők, mint Fábri Zoltán, Szabó István, Tarr Béla vagy Jancsó Miklós a magyar filmművészetet a világ filmörökségének részévé tették. A magyar filmesek a határokon túl is maradandót alkottak például William Fox, a Fox Studió alapítója, Korda Sándor a brit filmgyártás kiemelkedő személyisége, Kertész Mihály a Casablanca (1942) című film rendezője vagy Zukor Adolph aki a Paramount Pictures létrehozójaként alapozta meg karrierjét külföldön.

A magyar filmgyártás világhírű alkotásai voltak többek között a Körhinta (1956, Fábri Zoltan), Mephisto (1981,Szabó István), vagy a Kontroll (2003, Antal Nimród). 2010-ben 28 játékfilm készült Magyarországon.

Luis Alberto Scalella a FIAPF elnöke a döntés kihirdetésekor elmondta:“Tarr Béla új alkotása az idei Berlinale versenyében vagy a Szelíd Teremtés – a Frankestein terv‘című Mundruczó Kornél film tavaly Cannesban, bizonyítják a magyar film erejét. A FIAPF örömmel fogadta a magyar producerek tagsági kérelmét. Az új taggal erőteljesebbé válik a FIAPF európai képviselete, így határozottabb fellépést biztosít a szerzői jogok védelmében Európában és

világszerte.

Neményi Ádám, a MAPSZ elnöke hozzátette:  Nagyon köszönjük a FIAPF tagságának a bizalmat valamint egyhangú döntésüket. Megtisztelő és felemelő a tudat hogy egy ilyen nagy múltú, rangos nemzetközi szervezet tagjai lehetünk és így közös érdekeink védelmében csatlakozhatunk a szakmát érintő globális problémák megoldásához. A FIAPF-hoz való csatlakozás egy fontos előrelépés a MAPSZ és minden magyar producer számára. Meggyőződésünk, hogy az erőteljesebb nemzetközi fellépés a magyar filmgyártás egyik legfontosabb fejlődési iránya, tagságunk is ennek a célnak a részét képezi. 

    Kiadó: Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége