Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus kapja a Ratkó József-díjat

Kultúra - 2013-11-19

Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus kapja idén a Ratkó József-díjat, amelyet kilencedik alkalommal ítélt oda a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány kuratóriuma - közölte a testület titkára kedden.

 Antall István elmondta: a húsz esztendeje alapított díjjal az ország keleti feléhez kötődő, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotókat jutalmazzák.

A díjazottat az alapítvány kuratóriuma titkos szavazással választotta ki, s a Kő Pál szobrászművész által készített plakettet, valamint a Kőnig Róbert grafikusművész által készített oklevelet Márkus Béla november 23-án veheti át ünnepélyes keretek között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtárban.

    Antall István emlékeztetett arra, hogy a Ratkó József-díj annak a rendhagyó szellemi kezdeményezésnek, rádiós irodalmi folyóiratnak a "folytatása", amely 1983. novemberében indult a 2007-ben megszüntetett Nyíregyházi Rádióban. A minden hónap utolsó vasárnapján jelentkező, Hangsúly című negyvenperces műsor fórumot teremtett a helyi, az országos, illetve a határon túli irodalmi életnek.

    A rádiós folyóirat közel háromszáz alkotót szólaltatott meg, illetve több hangjáték és két színdarab ősbemutatójához teremtett alkalmat. Verseket és novellákat ismertetett, irodalmi és közéleti publicisztikákat, továbbá irodalmi-, színházi és képzőművészeti kritikákat közölt. A műsort - ahogy Antall István fogalmazott - a Nyíregyházi Rádió akkori vezetői 1995-ben lehetetlenítették el és száműzték az adásidőből. A Hangsúly egykori munkatársai azóta a Ratkó József költő nevét viselő országos versmondó versenyen találkoznak kétévente.