Meghosszabbították az MNG impresszionista kiállításának nyitva tartását

Kultúra - 2013-10-13
- Másfél hónappal tovább, november 24-ig tart nyitva a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai - Impresszionista és posztimpresszionista remekművek a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből című időszaki kiállítása.

A félszáz francia és csaknem hetven magyar remekművet felvonultató tárlatot június 28-i megnyitása óta több mint hatvanezren látták. Hosszas tárgyalások után sikerült megállapodni az Izrael Múzeummal, hogy járuljanak hozzá az általuk kölcsönzött több mint 40 francia remekmű kölcsönzésének meghosszabbításához.

    Korábban még nem volt példa olyan széleskörű és átfogó tárlatra, ahol együtt lettek volna láthatók az impresszionizmus és posztimpresszionizmus legkiválóbb magyar és francia mestereinek alkotásai. A kiállításra többek között Renoir, Degas, Cézanne és Van Gogh alkotásai érkeztek Izraelből, a magyar kortársakat pedig Mészöly, Szinyei-Merse, Ferenczy Károly, Vaszary János és Rippl-Rónai festményei képviselik.

    A kiállításon a magyar remekművek mellett a látogatók találkozhatnak például Claude Monet egy normandiai tájképével és a vízililiomok-ciklus egyik kompozíciójával, Paul Gauguin egyik első, Tahiti szigetén festett alkotásával és Vincent Van Gogh legtüzesebb, arles-i korszakának egyik tájképével.