Megkezdődött a 40. BITEF

Kultúra - 2006-09-17

Mímesek, bohócok, akrobaták, zenészek - valamennyien alternatív színjátszó csoportok tagjai - vidám utcai happeningjével, és a belvárost átszelő felvonulásával megkezdődött pénteken az avantgárd színjátszás egyik legelismertebb seregszemléje, a BITEF belgrádi nemzetközi színházi fesztivál.

A két hétig tartó, idén 40-edszer megrendezett színházi ünnepen a közönség 17 bemutatót láthat, amelyek közül az első a neves kanadai koreográfus, Marie Chouinard bODY rEMIX/gOLDBERG vARIATIONS című balettje volt. A montreali társulat által bemutatott bizarr alkotás nyomorékot játszó szereplői ortopédiai eszközök - mankók, botok -, és saját tánctudásuk segítségével mutatják be az emberi test lélegzetelállító képességeit.

 A tánc az idén kiemelt szerephez jut a BITEF-en. A fesztiválra rituális táncjátékkal készülő, nagy érdeklődéssel várt indonéz Makar Sari Táncszínház ugyan - díszletszállítási problémák miatt - nem érkezett meg időben Belgrádba, Maurice Béjart lausanne-i társulata azonban igen.

A világhírű koreográfus együttese - a BITEF lezárásaként, s a rögtön utána kezdődő zenei fesztivál, a BEMUS nyitó előadásaként - a Balett az életért című darabot adja elő, amellyel Béjart az AIDS, "korunk pestise" két neves áldozatának, az együttesében világhírűvé vált, s 1992-ben meghalt Jorge Donnak, s Freddy Mercurynak, a Queen együttes egy évvel korábban elhunyt vezetőjének és szólóénekesének állít emléket.

A tizenhárom országból érkezett színházi előadások között az idén is lesz magyar: a Krétakör társulata két alkalommal adja elő - Schilling Árpád rendezésében - az Anton Csehov műve alapján készült A siráj című előadást.

A fesztivál alatt a legtöbbször - négyszer - előadott darab a dél-afrikai Atol Fugart Sizve Bransi halott című műve lesz Peter Brook rendezésében, s a párizsi Théatre du Bouffes du Nord előadásában. A madridi La Carnicería színház előadását - Mese Ronaldról, a McDonald's bohócáról - olyan nagy várakozás előzi meg, hogy az eredetileg tervezettnél nagyobb, több nézőt befogadó színházba kellett áthelyezni.

A szemle fődíjára esélyesek között emlegetik a novoszibirszki Globusz színházat is, amely a francia rokokó közkedvelt szerzője, Pierre Marivaux Kettős hűtlenség című, modern, korunkban játszódó komédiává átdolgozott darabját mutatja be. Hogy a rendezvénysorozatnak végül kik lesznek a győztesei, díjazottjai, arról nemzetközi zsűri dönt, amelyet a neves francia színpadi szerző, Fernando Arrabal vezet.

(MTI)