Megkezdődött az évad a Nemzeti Színházban

Kultúra - 2017-08-22

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

"Számomra attól nemzeti egy színház, ha megmutatja nekünk magyaroknak, a nemzet tagjainak, hogy kik voltunk, hogy kik vagyunk és leginkább azt, hogy kik lehetnénk" - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a keddi évadnyitó társulati ülésen. Hozzáfűzte: ezt abban az összetettségben teszi, amilyen összetett és amilyen különböző életeket élő a magyar nemzeti közösség, és mindezt úgy mutatja meg, hogy ez más nemzetek tagjai felé is inspiráló, sőt provokáló is lehet.

A társulat. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Vidnyánszky Attila igazgató elmondta: a Bánk bán szeptember 21-i díszelőadása az első bemutatója az évadnak, amely a jeles évfordulók megünneplése jegyében zajlik. Mint mondta, a színház 11 bemutatót tart.

Katona József műve mellett a Figaro házassága, az Úri muri, a Cseresznyéskert, az Egri csillagok, Az ügynök halála, a Házasság Palermóban, a Szent szörnyetegek, a Pogánytánc, a Woyzeck és A gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot tűzik műsorra.