Megnyílt a XXII. Debreceni Tavaszi Tárlat

Kultúra - 2013-03-24

Művészeti egyetemek hallgatói és magángalériák is részt vesznek a 22. alkalommal rendezett Debreceni Tavaszi Tárlaton, amely hagyományosan a hajdú-bihari képzőművészeknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra.

 Idén a kiállítók között vannak a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói.

az alkotások a Kölcsey Központ mellett a Hal Köz Galériában, a Sesztina Galériában és a Simonffy Galériában is láthatók.

    A tárlatra 2012 után készült, még országos kiállításon be nem mutatott alkotásokkal lehetett nevezni.     Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere a tárlat szombati megnyitóján azt emelte ki, hogy a városban nagy közönsége van a kultúrának, a képzőművészetnek, amit szerinte az is jelez, hogy a megnyitóra zsúfolásig megtelt a Kölcsey Központ Bényi Árpád terme.

    A közönség előtt Szakolczay István műkritikus nyitotta meg a főként festményeket felvonultató kiállítást, amely - szavai szerint - "az érték hatalmát hirdeti".

    A mostani tárlatra összesen 70-en jelentkeztek, közülük 47 alkotó 72 festményét, rézkarcát, metszetét, szobrát, fényképét és más műalkotását tekinthetik meg az érdeklődők április 10-ig

Díjazottak:

 

KURUCZ PETRA szobrászművész

Emberi Erőforrások Minisztériumának díja

 

BURAI ISTVÁN festőművész

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja

 

VARGA TAMÁS fotóművész

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja

 

LUKÁCS GÁBOR festőművész

Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. díja

 

MADARÁSZ KATHY MARGIT textilművész

Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat díja

 

FÁTYOL ZOLTÁN festőművész

a Blondex Művészellátó díja

 

DURUCSKÓ ZSOLT grafikusművész

a Kreatív Art Művészellátó díja