Megnyitották a kiállítást

Kultúra - 2006-09-24

Kétszeresen is ünnepnap volt a pécsi művészetrajongók számára a szombat. Először is, mert ekkor nyitották meg a megye és a város jeles személyiségeinek jelenlétében a Városi Képtárat, másodszor mert az Antal-Lusztig gyűjtemény, egy felbecsülhetetlen magángyűjtemény jelentős része is ekkor tárulhatott a nagyközönség elé.

Az épület, mely Pécs első múzeuma volt, egy 400 milliós beruházásnak köszönhetően szépült meg és öltött korszerű formát. A kiállítótérrel egyébként egy régi álom teljesült, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa pályázat célkitűzéseihez híven végre a modern, kortárs művészet is méltó helyet kap városunkban.

      Ezért is nevezte Dr. Kunszt Márta, Pécs alpolgármestere a megnyitón az egykori múzeum megújulását a 2010-et felvezető évek egyik legkiemelkedőbb eseményének.

       Természetesen nemcsak a Képtár átadója maga számított ünnepi alkalomnak szombaton, hanem egy felbecsülhetetlen magángyűjtemény is ekkor tárulhatott a nagyközönség elé. Az Antal- Lusztig kollekció egy markáns vonulatát bemutató tárlat a helyi önkormányzat és a tulajdonos közötti megállapodás értelmében 10 évre kerül letétbe városunkba.

       A 19. század végének és 20. század első felének legnagyobb magyar festők alkotásait felvonultató kiállítás, s az annak helyet adó képtár megnyitása várhatóan jelentősen felpezsdíti majd a pécsi művészeti életet. A szombati ünnepségen egyébként maga a kiállított gyűjtemény tulajdonosa, Dr. Antal Péter is részt vett. A nagyapja nyomdokain haladó gyűjtő a Pécs TV-nek elmondta, úgy érzi, ha csak átmenetileg is, de városunkban mindenképpen otthonra találtak az alkotások.

(Forrás: www.pecs.hu)