Megújul a Déri Múzeum

Kultúra - 2010-08-16

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2008. márciusában pályázatot nyújtott be

 „A Déri Múzeum modernizálása a régió európai örökségének bemutatása céljából” címmel.

A pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Programok

Irányító Hatósága vezetője a Bíráló Bizottság által meghatározott feltételek mellett előzetesen támogatásra érdemesnek ítélte

A második fordulóra az önkormányzat - közel egyéves projektfejlesztést követően - 2009. év

decemberében nyújtotta be a pályázatát. A pályázat második fordulójának döntése 2010. májusában volt. A kedvező elbírálás alapján az Európai Unió és a Magyar Kormány 617.836.343 Ft támogatást nyújt a projekt megvalósítására.

 

Pénzügyi adatok: összköltség: 686.484.826 Ft

támogatás: 617.836.343 Ft

önerő: 68.648.483 Ft

 

A projektnek köszönhetően a Déri Múzeum kiállításainak teljes átépítése, újra tematizálása valósul meg, számos új attrakciót alakítanak ki. A kiállításokhoz kapcsolódó dekoráció, az egyes termekhez kapcsolódó belsőépítészeti megoldások fokozzák a hatást.

A műszaki tevékenységek keretében az épület teljes elektromos és gépészeti rendszere megújul, megvalósul az épület homlokzatának felújítása, a külső nyílászárók cseréje, a Díszterem felújítása, a pinceszinten új kiállítási tér - a Csodakamra - kialakítása, és a látogatók kényelmét szolgáló belső átalakítások; az épület akadálymentesítése, kávézó kialakítása és korszerű alagsori WC csoportok kialakítása.

 

A fejlesztés eredményeként igényesen és korhűen felújított, fizikailag akadálymentesített múzeumi épületben a jelenleginél kedvezőbb belső funkcionális terembeosztás eredményeként megújult, új látványelemekkel bővült állandó kiállítások, új technikai tartalmakkal felszerelt időszaki kiállítási termek, és új kiállítási tér - a Csodakamra fogadja majd a látogatókat.