Miniszteri biztos az Opera élén     

Kultúra - 2006-06-14

Hétfőtől közös megegyezéssel távozik Hegyi Árpád Jutocsa az operaház éléről, s fél évig Vass Lajos miniszteri biztosként irányítja majd a dalszínházat - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdai sajtótájékoztatón.

 Igen az átalakításra, nem a felfordulásra. Azért, hogy sikeres legyen az operaház átalakítása, a reform, személyi változásra volt szükség - indokolta döntését a miniszter, aki kedden este hosszabb beszélgetést folytatott Hegyi Árpád Jutocsával.

   Hiller István a beszélgetést korrektnek nevezte, de a végkielégítés összegéről nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, ha Hegyi Árpád Jutocsa akarja, elmondja. Hangsúlyozta: elkötelezett a jól működő, színvonalas Magyar Állami Operaház mellett. Kérdésre válaszolva közölte: az idei költségvetésben új forrás nem áll rendelkezésre az operaház számára.

    Nem arról van szó, hogy "pénzeszsákkal a hátán" küldi az Operába Vass Lajost - tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy a közelmúltban bejelentett zárolás érinti-e az Operát, úgy válaszolt: mindenről időben, de ott még nem tartunk. A fő-zeneigazgató sorsáról azt mondta, belső szakmai kérdésekbe nem kíván beleavatkozni.

HVG