Minőségi kínálat a Virág Judit aukción

Kultúra - 2011-05-21

Ha nem is lehet a Virág Judit Galéria válság előtti aukcióihoz hasonlítani a most pénteki árverést, azért a minőségi kínálat most is meghozta a sikert: 178 tételből kettőt visszavontak, huszonhárom visszamaradt, de hetvenhat alkalommal egymillió forint feletti leütést regisztrálhattak.

A legdrágább tétel 16 millió forintért kelt el, mégis csalódást okozott. Az aukció végén kalapács alá vitt 1930-as olajpasztell, Egry József fényben, párában ragyogó Taorminája első menetben nem kapott ajánlatot. Az aukciót vezető Virág Judit nem is akarta elhinni, hogy a festő legjobb korszakának káprázatos darabja nem talál vevőre. Csak utóbb kérte vissza egy gyűjtő, aki kikiáltási áron vitte el az aukció egyik legszebb képét.

    Ilyen meglepetés több is volt, a visszamaradt anyagban Gulácsy Lajos, Vaszary János, Perlrott-Csaba Vilmos, Batthyány Gyula, Patkó Károly, Szőnyi István, Márffy Ödön műveket találni.

    Míg általában a szolid emelkedések jellemezték az aukciót, voltak kimagasló licitek. A második legmagasabb árat Pekáry István 2,8 millióról indított,  A háromkirályok érkezése című meseszerű, színpompás vásznáért adták. Ketten küzdöttek érte, s végül az vitte el, aki megadta érte a több mint háromszoros árat, a 9 millió forintot. Ugyanilyen arányban emelkedett Kmetty János konstruktív csendélete, midőn 7,5 millió forintért leütötték. 

    Megadták a 8,5 millió forintot Rippl-Rónai József korai, még 1889-ben, Párizsban festett gyönyörű szecessziós női portréjáért, egy későbbi Zorka pasztellért 2,5 millióról 3,2 millióig versenyeztek. Mednyánszky László fényben úszó folyóparti tája 5,5 millióról 8 millióig emelkedett. 

    Voltak 1-2 millióval megtoldott tételek. A fiatal Szobotka Imre enteriőrje 2 millióról 4 millióra ment fel. Az árnyaltan színezett, klasszicizáló Kádár Béla gouache, a Hölgy gyümölcsökkel 2,4 millióról indult és 5 milliót adtak érte, míg az 5 millión kezdő Gitáros nő gyerekkel 7 millióért cserélt gazdát. Scheiber Hugó expresszív utcai jelenete 3,6 millióról 5 millióra szárnyalt és több Scheiber gouache néhány százezerről millió fölé tornázta magát.

    Egyértelműen sikert arattak a Zsolnay kerámiák, a különleges szecessziós vázák, díszedények 700 és 3,4 millió forint között keltek el

    MTI