Mintegy 300 műtárgy szerepel a Pintér Aukciósház balatonfüredi árverésén

Kultúra - 2018-08-02

Balaton, nyár, szerelem mottóval mintegy 300 műtárgyat, köztük klasszikus, valamint 20. századi modern és kortárs festményeket, porcelánokat és szobrokat kínál a Pintér Aukciósház nyolcadik nyári árverése Balatonfüreden - tájékoztatta az MTI-t az aukciósház vezetője.

Pintér Péter elmondta, hogy az árverést szombaton rendezik a balatonfüredi Vitorlás Étteremben, a Vaszary Galériában berendezett kiállításon pedig minden árverésre kerülő darab megtekinthető, egészen az aukció napjáig.

Hozzátette, hogy az aukción szereplő műtárgyak kikiáltási árának összértéke mintegy 100 millió forint. Az eladásra kínált alkotások között mintegy 200 festmény, valamint 100 szobor, porcelán és műtárgy van. A korábbi évekhez képest változás, hogy a legdrágább tételek a kortárs művek közül kerülnek ki, ilyen például Nyári István Magyar szépség című műve, amely 4 millió forintról indul, vagy Boldi Tánc című szobra, amelynek kikiáltási ára 8 millió forint.

Szintén figyelemre méltó darab egy később érkezett, így a nyomtatott katalógusban nem szereplő Fischer-dísztál - mondta Pintér Péter, hozzátéve, hogy Mednyánszky László, Czóbel Béla, Halvax Gyula, Borsos Miklós, Barabás Miklós, Perlmutter Izsák és Kunffy Lajos művei is gazdára találhatnak az árverésen. A több milliót érő művek mellett lesznek olyan festmények és műtárgyak is, amelyek már néhány tízezer forintért megvásárolhatók - jegyezte meg.

A galéria vezetője elmondta azt is, hogy évről évre egyre nő az aukció ismertsége és forgalma. A korábbi évek tapasztalatai alapján több száz embert várnak az árverésre es az azt követő fogadásra.