Mokry-Mészáros Dezső eddig feldolgozatlan életművéből nyílik kiállítás Budapesten

Kultúra - 2017-05-22

Mokry-Mészáros Dezső autodidakta festőművész eddig feldolgozatlan életművét mutatja az a kiállítás, amely Idegen világ címmel szerda este nyílik Budapesten, a Virág Judit Galériában. Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) 90 művét felvonultató tárlat egy, a magyarországi művészettörténetben páratlan alkotó munkásságáról nyújt átfogó képet.

Az alkotó festményei mellett különleges, saját maga által készített anyagból előállított kisplasztikái, elmélyült, ornamentikai kutatásairól tanúskodó rajzai, vázlatfüzetei, valamint a kései alkotói periódusának kerámiái is szerepelnek a kiállításon. Emellett a látogatók bepillantást nyerhetnek egy, a stílusok, irányzatok, szellemtörténeti hatások szempontjából rendkívül összetett korszakba és az alkotót körülvevő művészi miliőbe is.

A kiállításhoz kapcsolódóan a galéria ingyenes tárlatvezetéseket, előadásokat és múzeumpedagóigai programokat is szervez, emellett egy friss kutatásokon alapuló, reprezentatív albumot is megjelenik Mokry-Mészáros Dezső művészetéről.

Merész fantáziája, öntörvényű, máshoz nem fogható képi világa miatt Mokry-Mészáros Dezső a budapesti művészeti szcéna igazi fekete báránya volt. A világot járt, rendkívül művelt, ám autodidakta művész első inspirációit élő szövetek mikroszkopikus megfigyeléseiből merítette, majd a távoli planétákat idéző festményei után a prehistorikus múlt felé fordult.

A festő nagy utazó hírében állt, dolgozott Nápolyban, majd Capri szigetén, ahol két alkotását Maxim Gorkij vásárolta meg. Az 1910-es években Afrika északi partvidékét és Óceániát is bejárta, utazásai alatt főleg a misztikus afrikai törzsi kultúrából merített friss impulzusokat festészetéhez, ami a visszatérő sivatagmotívumban is jól tetten érhető.

Mint írják, Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) életművével eddig keveset foglalkoztak a hazai művészettörténészek. A kiállítás ötlete Váraljai Anna művészettörténésztől származik.

A tájékoztató idézi Kelen Annát, a Virág Judit Galéria művészettörténészét, aki elmondta: "Mokry műveivel eddig csak elvétve találkozhattunk itthoni galériában, így rögtön igent mondtunk Váraljai Anna megkeresésére. Támogatjuk a rendhagyó ötleteket és a fiatal szakembereket, így amikor szóba került egy eddig feltáratlan életmű felkutatásának és bemutatásának lehetősége, természetes volt, hogy az ügy mellé állunk".