Mokry-Mészáros Dezső eddig feldolgozatlan életművéből nyílik kiállítás Budapesten

Kultúra - 2017-05-22

Mokry-Mészáros Dezső autodidakta festőművész eddig feldolgozatlan életművét mutatja az a kiállítás, amely Idegen világ címmel szerda este nyílik Budapesten, a Virág Judit Galériában. Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) 90 művét felvonultató tárlat egy, a magyarországi művészettörténetben páratlan alkotó munkásságáról nyújt átfogó képet.

Az alkotó festményei mellett különleges, saját maga által készített anyagból előállított kisplasztikái, elmélyült, ornamentikai kutatásairól tanúskodó rajzai, vázlatfüzetei, valamint a kései alkotói periódusának kerámiái is szerepelnek a kiállításon. Emellett a látogatók bepillantást nyerhetnek egy, a stílusok, irányzatok, szellemtörténeti hatások szempontjából rendkívül összetett korszakba és az alkotót körülvevő művészi miliőbe is.

A kiállításhoz kapcsolódóan a galéria ingyenes tárlatvezetéseket, előadásokat és múzeumpedagóigai programokat is szervez, emellett egy friss kutatásokon alapuló, reprezentatív albumot is megjelenik Mokry-Mészáros Dezső művészetéről.

Merész fantáziája, öntörvényű, máshoz nem fogható képi világa miatt Mokry-Mészáros Dezső a budapesti művészeti szcéna igazi fekete báránya volt. A világot járt, rendkívül művelt, ám autodidakta művész első inspirációit élő szövetek mikroszkopikus megfigyeléseiből merítette, majd a távoli planétákat idéző festményei után a prehistorikus múlt felé fordult.

A festő nagy utazó hírében állt, dolgozott Nápolyban, majd Capri szigetén, ahol két alkotását Maxim Gorkij vásárolta meg. Az 1910-es években Afrika északi partvidékét és Óceániát is bejárta, utazásai alatt főleg a misztikus afrikai törzsi kultúrából merített friss impulzusokat festészetéhez, ami a visszatérő sivatagmotívumban is jól tetten érhető.

Mint írják, Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) életművével eddig keveset foglalkoztak a hazai művészettörténészek. A kiállítás ötlete Váraljai Anna művészettörténésztől származik.

A tájékoztató idézi Kelen Annát, a Virág Judit Galéria művészettörténészét, aki elmondta: "Mokry műveivel eddig csak elvétve találkozhattunk itthoni galériában, így rögtön igent mondtunk Váraljai Anna megkeresésére. Támogatjuk a rendhagyó ötleteket és a fiatal szakembereket, így amikor szóba került egy eddig feltáratlan életmű felkutatásának és bemutatásának lehetősége, természetes volt, hogy az ügy mellé állunk".

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű replica watches földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, omega replica vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza