Nagy az érdeklődés a fesztiválfilmek iránt Karlovy Varyban

Kultúra - 2011-07-06

80 ezer belépőt adtak el a 46. nemzetközi filmfesztivál első öt napja alatt Karlovy Varyban. A rendezők úgy látják, hogy az idei érdeklődés nagyobb az elmúlt évekénél.

 

    Az elmúlt években a kilencnapos filmszemle nézőinek száma átlagban 145-150 ezer között mozgott; az idén azonban minden jel arra mutat, hogy ennél magasabb lesz.

A rendezők szerint ez alapvetően annak a következménye, hogy Karlovy Varyban felújították a nyári szabadtéri színházat, s a versenyfilmek egy része a hivatalos bemutató után néhány órával már ott is megtekinthető.

    Eddig a kanadai, a francia, a lengyel, a spanyol, a német és az izraeli versenyfilmet vetítették le. A cseh sajtó azt írja: szakértői berkekben és a kulisszák mögött az izraeli alkotást, Joseph Madmony Restaurátor című filmjét tartják eddig a legjobbnak. Karlovy Varyban nagy érdeklődés előzi meg a Cigány című szlovák versenyfilmet, amelyet a közszolgálati Cseh Televízió támogatásával készített Martin Sulík rendező. Az eredményhirdetést és a díjkiosztót szombaton tartják, a nemzetközi zsűrit Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező vezeti.

    A fesztivál nyitóestjén Judi Dench brit színésznő vehetett át Kristályglóbuszt, életműdíjat a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.

    A fesztivál elnökének díját az idén Goran Bregovic szerb zenész kapta, aki egyebek között Emil Kusturica filmjeihez írt kísérőzenét. Ugyanezt az elismerést veheti át pénteken este John Turturro amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező, aki feleségével együtt látogat el a fesztiválra.

    A nyugat-csehországi fürdővárosba várják még John Malkovich amerikai színészt is. Korábban Václav Havel, volt cseh államfő is megígérte részvételét, de a legutóbbi hírek szerint egészségi állapotára való tekintettel várhatóan nem lesz jelen a szombati díjkiosztáson.

    Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvény a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített mustrák közé tartozik.

MTI