Nagy István szép pasztellje a Villás aukción

Kultúra - 2017-05-09

Nagy István magyar festőművész, a modern magyar festészet realista és konstruktív szárnyának egyik legegyénibb képviselője

Festészeti tanulmányait Kelety Gusztáv ösztönzésére kezdte el. A budapesti Mintarajziskolában Székely Bertalan mellett tanult, majd a müncheni akadémián és a párizsi Julian Akadémián képezte magát. 1902-es itáliai útja után visszatért szülőföldjére, Csík megyében telepedett le, és a Gyilkos-tó környékén kezdett dolgozni.

r Dombos táj házakkal. A licit 360 ezer forintról indul.

Képein a tanulmányaitól független, önálló motívumvilág jelenik meg: az erdélyi havasok, az alföldi faluhatár. Az első világháború idején hadifestőként a fronton dolgozott, ahol számtalan katonaportrét készített. 1920-ban Budapestre költözött, de ideje nagy részét az Alföldön töltötte. Koszta Józseffel Szentesen, később Kecskeméten és Baján is dolgozott.

A Nemzeti Szalonban 1923-ban megrendezett gyűjteményes kiállításával nagy feltűnést keltetett. Barátságot kötött Egry Józseffel, ezután a Balatonon többször is együtt festettek. Szerkezeti elemeket hangsúlyozó alkotásai az alföldi iskola konstruktív ágának egyik legmeghatározóbb életművét adják.

Betegsége miatt 1930-ban végleg Baján telepedett le; a KÚT törzstagjává 1936-ban választották.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza