Nagy tervek, új emberek a Modemben

Kultúra - 2007-02-09

Még fél éve sincs, hogy megnyílt Debrecenben az ország második legnagyobb művészeti múzeuma, a Modem. A Kilencvenkilenc év című nyitókiállítás teljes körű, reprezentatív áttekintést ad a XX. századi magyar képzőművészet minden jelentős irányzatáról. A március 15-ig látható tárlatot idén további kilenc olyan kiállítás követi, amely méltán számíthat a hazai és a külföldi művelt nagyközönség érdeklődésére.

A Modem célja, hogy a tágabb régió mértékadó művészeti központjává váljon. Ennek érdekében a szakmai stáb három új emberrel bővült.

 

Szoboszlai Lilla a Miskolci Városi Galéria igazgatóhelyettesi székét cserélte a Modem gyűjteménykezelői és kiállítás-rendezői státuszára.

 

Nagy T. Katalin, aki korábban a Dorottya Galéria kurátora volt, majd a Duna Televízió Képzőművészeti Szerkesztőségét vezette, mostantól a letétben lévő Antal–Lusztig-gyűjtemény feldolgozását koordinálja.

 

A Modem új művészeti vezetője Pécsről érkezett Debrecenbe. Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes művész több mint két évtizeden át vezette a Pécsi Galériát, mintegy félezer kiállítás létrehozásában működött közre. A Pécsi Tudományegyetem Művészettörténeti Karán tanít festészetet és tervezőgrafikát, 2005-ig az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének igazgatója volt. Debreceni megbízatása határozatlan időre szól.