Nagybányai alkotások és nagyértékű ékszerek a BÁV tavaszi aukcióján

Kultúra - 2018-05-08

- A nagybányai festőiskola jelentős alkotásai, nagyértékű Zsolnay-fajanszok, japán szamurájpáncél és különlegesen értékes ékszerek is szerepelnek a BÁV 72. művészeti aukciójának több mint 500 tétele között, amelyekre május 15-én és 16-án lehet licitálni a MOM Kulturális Központban.

A májusi művészeti kínálat egy "erős és jól válogatott anyag lett", amelyben a magyar festészettörténet kiemelkedő műveire is lehet majd licitálni - hangsúlyozta Tűzkő Péter, a BÁV műkereskedelmi üzletágvezetője a keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

Az árverésen a nagybányai művésztelep alkotóitól kiemelkedő kollekcióval lehet találkozni. Az est egyik legizgalmasabb darabja Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című, 1909-ben keletkezett festménye lesz, amely 26 millió forintos kikiáltási árról indul.

A Nagybánya környéki táj egy fiatalabb festőgenerációt is megihletett, akiket Patkó Károly 1925-ös Felsőbányai táj című alkotása képvisel, ez 8,5 millió forintról indul az árverésen.

Czimra Gyula életművének egyik főműve, a Csendélet nyitott ablak előtt című képe is szerepel az aukción, az alkotás licitje 2,8 millió forintról indul, Czigány Dezső Magyar táj című képére pedig 3,6 millió forinttól lehet licitálni. A festmény jelentőségét növeli, hogy Czigánynak ebből a korszakából viszonylag kevés, mintegy féltucatnyi tájképe ismert, amelyek java része magyarországi közgyűjteményekben található.

A múlt évben Diyarbakirli Tahsin 56,4 millió forintos leütéssel állított be új életműrekordot a BÁV-nál. Ezután több festménye is előkerült. A mostani aukción a Hullámzó tenger című, 6,5 millió forintról induló nagyméretű műve ismét jelentős nemzetközi érdeklődésre számíthat.

Az árverésen szerepelnek Zichy Mihály-, Vaszary János-, Csók István-, Fényes Adolf-, Kádár Béla-, Huszár Vilmos- és Gulácsy Lajos-művek is, a kortárs művészeket pedig mások mellett Fehér László, Hencze Tamás, Kokas Ignác és Bukta Imre alkotásai képviselik.

Nagy Tamás, az aukciósház vezetője elmondta, hogy a magyar és nemzetközi műtárgypiac számos keresett alkotása megtalálható a tavaszi kínálatban. A Zsolnay-gyűjtők olyan különlegességek közül válogathatnak, mint a két, Klein Ármin által tervezett porcelánfajansz dísztányér 1878-ből, egy gerlepárt ábrázoló nagyméretű szecessziós díszedény Nikelszky Géza forma- és dekortervével, vagy a Tiffany-technikával készült szecessziós díszváza, amely 3 millió forintért kerül kikiáltásra.

A szoboranyagból kiemelkedik Lorenzo Bartolini eddig lappangó márványszobra, amelynek gipszmodellje az Uffizi gyűjteményében található, de az aukció keleti gyűjteményből kiemelkedik a Fudzsivara család szamurájpáncélja és egy 19. századi japán rövidkard is.

Dembitzné Szalóki Magdolna igazságügyi ékszerszakértő elmondta, hogy a csaknem 200 eladásra kínál ékszer között a vásárlók találhatnak századfordulós és mai darabokat egyaránt, a gyöngy, a zafír, a smaragd és a rubin mellett pedig a legújabb trend, a fekete gyémánt, valamint a világ egyik legritkább drágakövének számító tanzanit is megjelenik az ékszerekben.

Figyelemreméltó darab lesz az a tigrisfejjel díszített arany karkötő, amelyen 370 briliáns (összesen 7,4 karát) és további smaragdok is láthatók, de szerepel a tételek között egy 4 karátos briliánsgyűrű és egy 4,24 karátos brillel díszített neglizsé típusú, modern nyakék is, amelyek 6,5 millió forintról indulnak.

Varga Balázs kereskedelmi igazgató elmondta, hogy az első negyedévben a piacon jelentős átrendeződés volt megfigyelhető, a BÁV első negyedéves forgalma több mint 15 százalékkal, az aukciós bevétele pedig mintegy 50 százalékkal növekedett. Emlékeztetett arra is, hogy a BÁV ez év tavaszától befektetőként is megjelent a hazai műtárgypiacon, egymilliárd forintos alapja lehetővé teszi, hogy nagy értékű műtárgyakat vásároljanak a hazai és nemzetközi piacon.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az árverés jótékonysági tétele Hincz Gyula Érintés című grafikája lesz, amelynek bevételét a Csodalámpa Alapítvány támogatására ajánlják fel.

A 72. Művészeti aukció kiállítását május 5. és 12. között tekinthetik meg az érdeklődők a BÁV Aukciósházban.