„CSIRIBIRI”

Kultúra - 2009-10-07

Rendhagyó film készült a gyerekek és a felnőttek nagy kedvencével, Halász Judittal.

Tizennyolc megjelent lemez után először egész estés filmkoncertet forgattak a színművésznővel. Rózsa János alkotása, a Csiribiri október 8-ától látható a mozikban.

 „Amióta a közszolgálati televízió feladta azt a szent feladatát, hogy gyerekeknek is csináljon műsorokat, azóta az én dalaimból sem készültek felvételek. Mindig is szerettem volna, ha a gyerekekkel és szülőkkel való találkozásaimnak, élményeimnek, és az ő reakcióiknak azok is részesei lehetnének, akik nincsenek ott a koncerteken. Ez most megvalósulni látszik” – mondta a színművésznő.

 

A rendhagyó filmkoncertben Halász Judit valamennyi albumáról hallhatunk dalokat. A régiek közül felcsendülnek a jól ismert számok, de az új, két évvel ezelőtt megjelent, Szeresd a testvéred című albumról is hallhatjuk a gyerekek kedvenceit.

 

„Szerettem volna minél több dalt elénekelni a filmben, de valahol meg kellett húzni egy határt. Azokat, amelyeket a gyerekek követelnek, semmiképpen sem hagyhattuk ki a repertoárból. Ilyen a boldog születésnapot vagy a Sehallselát Dömötör” – tette hozzá a művésznő.

 

Rózsa János tizenöt év után rendezett újra. Ez az ötödik közös filmje Halász Judittal (Gyerekbetegség, Apa - Egy hit naplója, Pókfoci, Ismeretlen ismerős), a közös munka tehát nem volt új a számukra.

 

„Hálás feladat ilyen filmet forgatni, hiszen más bőrét viszem a vásárra. Ugyanakkor a felelősség igencsak nagy, mivel rajtam csattan az ostor. Nagy kockázatot viszont nem vállaltam a Csiribirivel, ugyanis ez a misszió már bizonyított” – mondta a rendező.

 

Annak ellenére, hogy Halász Judit évtizedek óta énekel a gyermekeknek, koncertjei mindig frissek, soha nem érezhető rajta a rutin. Számára minden fellépés, ahogy a filmben látható Vígszínházbeli koncert is, premier.

 

 

Halász Judit:

 

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Fél év után Várkonyi Zoltán meghívta vendégszínésznek a budapesti Vígszínházba, majd a következő évadtól szerződést ajánlott neki. Halász Judit azóta is a Vígszínház, Magyarország legnagyobb prózai színházának tagja.

 

Közel negyven filmben és annál is több tévéjátékban szerepelt.

 

Tizennyolc jelent meg eddig, amelyeken nemcsak énekel, mesét és verset is mond. Új műfajt teremtett: magyar költők verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében - gyerekeknek. Arany-, platina és gyémánt lemez ékesíti otthonát

Hagyomány teremtett a Vígszínházban: minden karácsony előtt három vasárnapon énekel a családoknak.

 

Díjai,kitüntetései:

Jászai Mari-díj - 1971; Varsányi Irén-emlékgyűrű - 1974; Ajtay Andor-díj - 1981, 1994;

Érdemes művész - 1983, SZOT-díj - 1985; Mosoly-rend lovagja - 1987; Erzsébet-díj - 1988; A legjobban éneklő szinésznő közönségdíj - 1990; Déryné-díj - 1994; Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje Polgári Tagozat - 1996; Kossuth-díj - 2001; Harsányi Zsolt-emlékdíj - 2001; Miniszteri elismerő oklevél - 2001; Páger Antal-díj -2002; Bilicsi Tivadar-díj - 2002; A gyermekekért Schnell János emlékérem; Móra Ferenc díj - A magyar gyermekkultúráért - 2002; Európa gyermekeinek jövőjéért díj - Az Európa Jövője Egyesület - 2002; Aranykor díj - A legkedveltebb színésznő - 2002; Beválasztottak a halhatatlanok társaságába - 2003; Fonogramm magyar zenei díj - 2005; Aphelandra díj - A közönségnek nyújtott kimagasló humanista teljesítményéért - 2006; Assitej (gyerek és ifjúsági színházak nemzetközi szövetsége) díj a gyerekkultúráért, gyerekszínházakért - 2006; Maecenas-díj - 2007; Prima Primissima díj közönség díjasa – 2008

 

Rózsa János:

 

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1961-ben szerzett filmrendezői diplomát. Osztálytársaival együtt megalapította a Balázs Béla Stúdiót, ahol elsősorban dokumentumfilmeket készített. 1965-ben Kardos Ferenccel közösen elkészítette első nagyjátékfilmjét Gyerekbetegségek címmel. Az Objektív Filmstúdió művészeti vezetője és producere lett. Vendégprofesszorként amerikai egyetemeken tanított. Az Objektív Filmstúdió művészeti vezetője, az Európai Filmrendezők Szövetségének elnöke és az Európai Filmakadémia tagja lett. 1995-től az Európai Filmrendezők Szövetségének elnökévé választották.

 

Díjai:

Balázs Béla-díj - 1979

SZOT-díj - 1982

Érdemes művész - 1987

Kossuth-díj – 2009

 

 

Ragályi Elemér:

1957-tõl a Mafilmnál dolgozott, világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezetőként. A Magyar Filmfőiskolán tanult, azt követően pedig dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Európában. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatőri diplomát.

 

Díjai:

Filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a Legjobb operatőr díját. Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, Kiváló Művész és Kossuth-díjas operatőr. 1982 és 1990 között a Magyar Filmfőiskolán tanított. 1990-ben megkapta a Cable ACE Legjobb Operatőr díját a "The Josephine Baker Story" című HBO produkcióért. Jelölték még az ACE díjára a "Max and Helen" és a "Red King, White King" című munkájáért. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre, és az A gyilkosok köztünk vannak (Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story) című film fényképezéséért egy másik ACE-díjjal jutalmazták.

xxx

„CSIRIBIRI”

 

FILMKONCERT

           

Rózsa János új filmje

 

Rendező:          Rózsa János

Operatőr:         Ragályi Elemér

Vágó:   Lemhényi Réka

Hangmérnök:   Balázs Gábor

Producer:         Rózsa János

Társ producer: Vészits Andrea

Zeneszerzők:    Bródy János, Móricz Mihály, Tolcsvay László,

            Anti Tamás, Bódi László, Szörényi Szabolcs

 

Zenekar tagjai: Anti Tamás, Bartha Tibor, Födő Sándor, Fodo,

            Móricz Mihály

A filmben elhangzó dalok listája:

 

Csiribiri - Bródy János – Weöres Sándor

 

A dal ugyanaz marad - Bródy János

 

Itt a tél - Móricz Mihály – Gazdag Erzsi

 

Táltos mese - Tolcsvay László – Veress Miklós

 

Károgós - Anti Tamás – Simkó Tibor

 

Bújócska - Anti Tamás – Gyárfás Endre

 

Ne legyen többé testvérháború - Bródy János

 

Marci öltözik - Bódi László – Tóth Kriszta

 

Boldog születésnapot! - Bródy János

 

Ákom-bákom - Szörényi Szabolcs – Zelk Zoltán

 

Testvérek között - Bródy János

           

Panda maci dal - Bródy János

           

Hívd a nagymamát! - Bródy János

                       

Lalálelélóluli - Bódi László

 

A hegyi tolvaj - Anti Tamás – Simkó Tibor

 

Bóbita - Tolcsvay László – Weöres Sándor

 

Csodálatos Mary - Szörényi Szabolcs – Bródy János

 

Szitakötő tánca - Bódi László – Kányádi Sándor        

 

Füstbe ment terv - Tolcsvay László – Petőfi Sándor

 

Sehallselát Dömötör - Bródy János – Weöres Sándor

 

Vannak még rossz gyerekek - Bródy János    

 

Állatkerti útmutató - Bródy János – Devecseri Gábor

 

Micimackó - Bródy János – A.A. Milne – Karinthy Frigyes

 

Helikoffer - Bródy János

 

Játsszunk együtt! - Bródy János

 

Minden felnőtt volt egyszer gyerek - Bródy János

 

 

 

Gyártó: Objektív Filmstúdió

Producer: Rózsa János

Nemzetiség: magyar

Készült: 2009