Új nevet vesz fel a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus

Kultúra - 2011-06-20
Az intézmény megújulásának jegyében ősztől Kodály Filharmónia Debrecen néven folytatja működését a város filharmonikus zenekara és a kórus - jelentette be Somogyi Béla alpolgármester hétfőn a cívisvárosban

    A politikus a zenekar és a kórus Debrecen belvárosában tartott, élőzenés évadzáróján közölte: Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával ősszel a városi közgyűlés elé terjeszti a névváltoztatási kezdeményezését, így a Kodály Filharmónia zenekara lesz az országban az első professzionális szimfonikus együttes, amely a zeneszerző nevét fogja viselni.     Az általa "bátor kezdeményezésnek" mondott névváltoztatást követően a zenekar Kodály Filharmonikusok Debrecen, míg az énekkar Kodály Kórus Debrecen néven fog szerepelni. "Reményeink szerint az intézmény a város egyik legfontosabb kulturális exportcikke lesz" - fogalmazott Somogyi Béla.    

 A zenekar és a kórus szakmailag és struktúrájában is megújul, a változást pedig az egy hónapja kinevezett új igazgató, Somogyi-Tóth Dániel vezényli - mondta az alpolgármester. Hozzátette: az igazgatónak a magas színvonalú művészeti munka mellett az is feladata, hogy összefogja a város zenei életét a civil szervezetektől kezdve az amatőr muzsikusokon át a Debreceni Egyetemig.    

Somogyi-Tóth Dániel, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus igazgatójának ismertetése szerint a zenekar a 2010/2011-es évadban összesen 67 koncertet adott, ebből 26-ot külföldön, míg a Kodály Kórus 48 hazai és 5 külhoni fellépésen van túl. Az események közül kiemelkedett a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitó- és záróhangversenye, az Erkel Gálaműsor keretében történt fellépésük Aradon és Bukarestben, továbbá a Schubert-maratonon való részvételük, valamint Mozart Requiemjének előadása Budapesten.    

 

 A jövőről és a művészeti megújulásról szólva közölte, hogy a következő évadban Bényi Tibor, jelenleg Salzburgban élő csellista, karmester is intézményük segítségére lesz. A művésztől a kamarazenekari és műhelymunka erősítését várják.     Továbbra is fontos lesz számukra a Csokonai Színházzal, illetve a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával való együttműködésük. A 2011/2012-es évadban az új név mellett új logó és arculat is társul működésükhöz, továbbá a közönség számára egységes és könnyen átlátható, új bérletrendszert alakítanak ki - ismertette Somogyi-Tóth Dániel.