Nemes Lampérth József festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján

Kultúra - 2023-05-03

A Virág Judit Galéria a rövid életű magyar festőművész, Nemes Lampérth József Csendélet cserepes növényekkel és tányérral című, 1916-ban megalkotott olajfestményét árverezi el május 17-én. Az alkotás 65 millió forintos kikiáltási árról indul a galéria klasszikus műveket felvonultató 72. Tavaszi aukcióján - tudatták a szervezők szerdán.

Nemes Lampérth József a huszadik századi magyar avantgárd festészet történetének egyik legizgalmasabb életművét alkotta meg mindössze 10 év leforgása alatt. A festőt tragikusan fiatalon, 33 éves korában érte a halál, művei ritkábban kerülnek a piacra, mint Csontváry festményei - olvasható a közleményben.


65 millió forintról indul a licit

"Nemes Lampérth fennmaradt olajfestményeinek száma alig 30, ezek közül egy tucat van magánkézben, a többi múzeumokban, állami intézményekben, ez utóbbiak hozzáférhetetlenek a gyűjtők számára. Ennél Csontváry Kosztka Tivadarnak, a legkeresettebb magyar festőnek is több - mintegy 20 képe - van magántulajdonban - idézi az összegzés Kelen Annát, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténészét.

"Kevés olyan magyar festőzseni van, aki Nemes Lampérthoz hasonlóan már 25 éves kora előtt megalkotta élete fő műveit. Ilyen például Czóbel Béla vagy Tihanyi Lajos, az ő festményeik szintén jelen lesznek a 72. Tavaszi aukción" - tette hozzá Kelen Anna.

A tájékoztatás szerint az elmúlt három évtizedben összesen hat jelentős Nemes Lampérth-olajfestmény került aukcióra, a művész mostani csendéletét 2003 tavaszán épp a Virág Judit Galéria árverezte el. Akkor 48 millió forintért kelt el, most 65 millió forintról indul érte a licitverseny.

Nemes Lampérth csúcsidőszaka pár évre koncentrálódott csupán, és talán 1916 volt a legkülönlegesebb. Két év frontszolgálat után ekkor került vissza Budapestre, és azonnal munkába lendült. A Csendélet cserepes növényekkel és tányérral című fő mű is ekkor készült - írják.

Nemes Lampérth sok szálon kötődött a Vasárnapi Körhöz. A zömmel filozófusokból álló társaság több alkalommal is megsegítette a nehéz anyagi körülmények között élő művészt. A kör tagjai a Tanácsköztársaság után emigrációba kényszerültek, és a harmincas évek közepétől Anglia különböző egyetemein tanítottak. A most felbukkant festmény valószínűleg Hauser Arnold tulajdonából került elő a hatvanas évek végén, majd hosszú évtizedekig tartó angliai lappangás után 2002-ben tűnt fel Leedsben - olvasható a közleményben.

Czóbel Béla és Tihanyi Lajos mellett Aba-Novák Vilmos, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó, valamint Vaszary János alkotásai, továbbá több értékes Zsolnay-darab is új tulajdonosát keresi a Virág Judit Galéria május 17-i árverésén.

Az aukció teljes anyaga ingyenesen megtekinthető csütörtök és május 16. között a Falk Miksa utcai galériában - áll a közleményben.