Német irodalmi díjban részesült Görgey Gábor

Kultúra - 2006-09-25

Németország legrégebbi írószövetségének, a weimari köztársaság idején, 1924-ban alakult Kogge nevű írószövetségnek legrangosabb elismerését, a tiszteletbeli gyűrűt kapta meg az észak-németországi Minden városában Görgey Gábor író és műfordító.

A középkori Hansa vitorláshajó nevét viselő szövetség - amely egyben európai írószövetség is - az európai irodalmi és kulturális kapcsolatokban kifejtett tevékenységének, műfordítói és mindenekelőtt írói munkájának elismeréseként adományozta a díjat a 76 éves Görgey Gábornak. Összesen öten viselhetik ezt a gyűrűt, amelyet most - egy korábbi kitüntetett halála után - egyhangú döntés alapján a Németországban jól ismert magyar író és műfordító, a Magyar Pen Club elnöke vehetett át.

 

Az MTI-nek nyilatkozva a volt kulturális miniszter, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar hadseregparancsnoka, Görgey Artúr egyenes ági leszármazottja, kijelentette: írói pályafutása egyik legrangosabb kitüntetésének tekinti a német írószövetség díját. Elmondta, hogy Németországban az elmúlt évtizedekben több könyve jelent meg, s ő maga több német irodalmi művet fordított magyarra. Görgey beszámolt arról, hogy az októberi frankfurti könyvvásáron jelenik meg Vadászszőnyeg című regénye. Két évvel ezelőtt ugyancsak a könyvvásárra időzítették az Adria szirénje című művének németországi megjelentetését. Németország legrégebbi írószövetségét a hitleri időkben betiltották, 1953-ban újraéledt, s egyben a kontinens egyik legtekintélyesebb írószövetségévé is vált. (forrás: MTI)