Néptáncos sikerek

Kultúra - 2006-09-16

A közelmúltban a Nemzetközi Néptánc Szövetség (C.I.O.F.F.) meghívására Nemzetközi Folklór Fesztiválon vett részt a Debreceni Népi Együttes felnőtt kara a lengyelországi Zielona Górában.

Új műsor készül

A Zielona Góra-i Nemzetközi Néptánc Fesztivál immár a 41. története során, ezen belül is a 22 alkalommal a felnőtt néptánc együttesek számára hirdették meg. (A Debreceni Népi Együttes legutóbb 1968-ban vett részt ugyanezen a fesztiválon Dr. Béres András vezetésével). Jövőre ugyanezt a találkozót gyermekcsoportoknak rendezik, amelyre meghívást kapott a Debreceni Népi Együttes utánpótlás csoportja. A fesztiválon 11 nemzet képviseltette magát. A Debreceni Népi Együttes együtt lépett színpadra algériai, lengyel, német, bolgár, orosz, belorusz, ukrán, kínai, olasz és portugál együttesekkel.

Nyugat-Lengyelországban egy hetet töltött az együttes. Ez idő alatt, hét településen több mint 10 koncertet adott. (Mivel egymástól távollévő városokról, falvak a fellépések helyszinei, így nemegyszer 100-200 km-t kellett megtenni naponta a párezres lélekszámú településtől, a 100 ezer lakosú Glogow-ig, Szprotaw-áig). Kargowába a helyi művelődési ház meghívására érkeztek, ahol az együttes a kisváros főtéren adott műsort, majd körtáncra invitálta a helyieket. Útjukon, bármerre jártak osztatlan sikert arattak, sőt a C.I.O.F.F. lengyelországi vezetőjétől, Gerard Novaktól meghívást kaptak a jövő évi Gipsy Fesztiválra is.

A neves nemzetközi szakemberekből álló zsűri a magas színvonalú tánctudáson és a Bürkös Zenekar kiváló kíséretén túl nagyra értékelte a Debreceni Népi Együttes Tiszántúli Híres Betyárok c. koreográfiáját. Ez a produkció jóval több, mint egy tánckoreográfia. A színpadon egy történetet követhetünk végig, amelyet szavak nélkül a zene és a táncművészet „nyelvén” ad elő a tánckar.

Az együttes a hazajövetelt követően is tele van tervekkel. A Homokkerti Közösségi Házban – az együttes székházában -, októberben a békéscsabai országos felnőtt szóló néptáncversenyre készülnek. Az Örökös Kiváló Együttes címmel rendelkező együttes novemberben országos minősítő versenyen méreti meg magát Hercz Vilmos és Hercz Beáta karvezetők irányításával a Hagyományok Házában. Év végén pedig egészen új koreográfiával rukkol elő a Debreceni Népi Együttes a Kölcsey Központban.