Nudelman László gyűjteménye a Kieselbach Galériában

Kultúra - 2011-09-21

Három hétig látható a frissen kibővült, budapesti Kieselbach Galériában az elmúlt évtizedek magyar festészetének reprezentatív keresztmetszetét nyújtó Nudelman-gyűjtemény; a kiállítás szerdai sajtótájékoztatóján Kieselbah Tamás bejelentette: aukciósháza áttér az angolszász mintájú becsáras rendszerre.

    "Legalább tizenöt éve győzködtem Nudelman Lászlót, hogy mutassa meg lenyűgöző képzőművészeti gyűjteményét egészében a közönségnek. Külön öröm, hogy erre a kibővült galéria új tereinek felavatásával egyszerre kerül sor" - mondta Kieselbach Tamás a második világháború utáni magyar festészet legnagyobbjait felvonultató kiállítás kapcsán.

    A galériatulajdonos hangsúlyozta: csak ilyen "koncentrált" gyűjteményekkel érhető el, hogy megváltozzon a magyar festészetről kialakított kép. Nudelman kollekciójának gerincét Barcsay Jenő, Bálint Endre, Korniss Dezső és Vajda Lajos főműveinek sora alkotja, ezt az együttest többek között Vajda Júlia, Ország Lili és Kondor Béla remekművei egészítik ki, valamint egy kvalitásos válogatás a kortárs magyar festészet világából, Ilona Keserü Ilona, Tót Endre, Nádler István, Konkoly Gyula, Fajó János, Csernus Tibor és Lakner László alkotásaival.

    Einspach Gábor, a galéria egyik vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy 250 festményből álló Nudelman-gyűjteményből a kollekció gerincét, több mint száz képet mutatnak be október 8-ig az immár csaknem 500 négyzetméteresre bővült Kieselbach Galériában.

    Nudelman László gyűjteményéből egyes darabok, műtárgycsoportok már szerepeltek korábban kiállításon, az összes főművet azonban még sohasem láthatta egyben a közönség. A galéria vezetői elárulták: egy gyűjteményi könyv is előkészületben van.

    Kieselbach Tamás szót ejtett a decemberi aukción bevezetni tervezett becsáras árverési rendszerről is, megjegyezve, hogy ezt az angolszász mintájú aukciós szisztémát már 2009 óta alkalmazzák jótékonysági árveréseiken.

    A becsérték lényege, hogy az aukciós katalógusokban a galéria ezentúl nem a kikiáltási árat tünteti fel, hanem egy minimum és egy maximum becsült értéket, segítendő mind az eladót, mind a vásárlót. Emellett indokolt esetben bizonyos műtárgyaknál egy (titkos) limitárat is megállapítanak majd, és ha a legmagasabb licit ezt nem éri el, a tétel eladatlan marad az aukción.

    Mint Kieselbach Tamás és Einspach Gábor kiemelte, a Magyarországon egyelőre alig alkalmazott becsáras rendszertől az aukciós piac átláthatóságának növekedését várják.