Nyílt levél a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének

Kultúra - 2010-11-11

A SZAKMAI SZERVEZETEK HIÁNYOLJÁK AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS EGYEZTETÉSEKET.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Dr. Réthelyi Miklós

miniszter úr

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

Lassan két éve, hogy az Országgyűlés megvitatta és elfogadta az előadó-művészeti területet átfogóan szabályozó törvényt, s immár végéhez közeledik az első gazdasági év is, amelyben a törvény előírásai érvényesültek. Ezen idő alatt szembesülhettünk a törvény pozitívumaival és negatívumaival egyaránt.

Ezért is üdvözöltük a NEFMI felkérését, hogy foglaljuk írásba véleményünket, észrevételeinket, tapasztalatainkat s tegyük meg javaslatainkat a törvény módosítására. Az előadó-művészeti területen működő majd összes szakmai szervezet eleget tett a kérésnek, s véleményét, javaslatait az augusztus végi határidőre eljuttatta a minisztériumba, ahonnan azok feldolgozásra az Előadó-művészeti Tanácshoz kerültek, majd ismét a NEFMIbe.  Hallomásból tudjuk, hogy nemrégiben lezajlott egy egyeztető tárgyalás egy előttünk ismeretlen törvénymódosító tervezetről a minisztérium és az Önkormányzati Szövetség között, melynek kimeneteléről is csak hallomásból értesültünk. A törvénymódosítás tervezett időpontjáról is csak mendemondák keringenek. 

Sajnálatos módon augusztus óta mi, a szakma nagy részét képviselő szakmai szervezetek, semmilyen hivatalos információval nem rendelkezünk javaslataink és a törvénymódosítás sorsát illetően.

Szeretnénk, ha valamennyiünket tájékoztatnának, tervezik-e a törvény módosítását még az őszi törvénykezési ciklusban. Hasznosnak, kívánatosnak és elengedhetetlennek tartjuk, hogy a szakmai szervezetek bevonásával folytatódjon az egyeztetés a módosító javaslatokról, mielőtt azok a törvényhozók elé kerülnek.

Arra kérjük Miniszter Urat, küldje el számunkra az aktuális írásos anyagot, hívja össze az érdekelteket és érintetteket egy ilyen egyeztető megbeszélésre.

 

Budapest, 2010. november 9.

 

Válaszát várva tisztelettel üdvözli:

 

Magyar Színházi Társaság, MASZK Országos Színészegyesület, ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége Magyar Központ, Színházi Dolgozók Szakszervezete, Magyar Bábművészek Szövetsége, Szabadtéri Színházak Szövetsége, Független Színházak Szövetsége, Befogadó Színházak Társulása, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Magyar Táncművészek Szövetsége, Magyar Kortárstánc Főiskola, Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft, Magyar Zenei Tanács, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, Színházi Kritikusok Céhe, Színházi Dramaturgok Céhe, Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága, Magyar Színházrendezői Testület, Budapesti Színigazgatók Egyesülete

 

    Kiadó: Magyar Színházi Társaság