Orhan Pamuk kapta az irodalmi Nobel-díjat

Kultúra - 2006-10-12

A török író veheti majd át a 2006-os irodalmi Nobel-díjat. A 10 millió svéd koronával (1,1 millió euróval) járó díjat tavaly Harold Pinter angol drámaíró kapta.

A török Orhan Pamuknak ítélte oda az idei irodalmi Nobel-díjat csütörtökön a svéd királyi akadémia Stockholmban. Az 54 éves író műveiben \"szülővárosának melankolikus lelkét keresve új jelképeket alkotott az egymással ütköző és egymással összefonódó kultúrákra\" az akadémia indoklása szerint.

 

Orhan Pamuk 1952-ben született Isztambulban. Előbb építészi, majd újságírói diplomát szerzett. 1974-ben kezdett el írni. Regényeit számos díjjal jutalmazták, s nemcsak hazájában, hiszen a török szerző műveit eddig már 24 nyelvre fordították le. Franciaországban például 1991-ben és 2002-ben is Pamuk kapta a Legjobb külföldi könyv díját az Ulpius-ház kiadásában magyarul is megjelent A fehér kastély, illetve a többek között francia angol és német nyelven is kiadott, Benim Adim Kirmiz [A nevem: Vörös] című regényeiért. Egy másik, immár magyarul is olvasható Pamuk-regény - Az új élet - szintén világszerte ismertté vált az angol, német és francia nyelvű fordításoknak köszönhetően.

 

Az immár nemzetközi hírű író hazájában hihetetlen népszerűségnek örvend. Könyveit a külföldi kritikusok leggyakrabban Umberto Eco, Italo Calvino, Franz Kafka és García Márquez műveihez hasonlítják. Pamuk neve a politikai megnyilvánulásai miatt is gyakran kerül az újságok címlapjára: támogatja a kurd nép küzdelmét, s ő volt az első muzulmán értelmiségi, aki annak idején kiállt a fatwával sújtott Salman Rushdie mellett. (forrás: FigyelőNet)