Oscar-díj - Laura Dern lett a legjobb női mellékszereplő

Kultúra - 2020-02-10

- Laura Dern vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát a Házassági történet című válási drámában nyújtott alakításáért az amerikai filmakadémia 92. alkalommal megrendezett díjátadó gáláján vasárnap este Hollywoodban.

Dern mellett Kathy Bates (Richard Jewell), Scarlett Johansson (Jojo Nyuszi), Florence Pugh (Kisasszonyok) és Margot Robbie (Botrány) versengett még a filmakadémia díjáért ebben a kategóriában.

A legjobb dokumentumfilm Oscar-szobrát Az amerikai gyáregység alkotói, a magyar származású Steven Bognar, Julia Reichert és Jeff Reichert vehették át a Dolby Színházban. A film a Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama által alapított Higher Ground produkciós cég első munkája. A Netflixen látható film egy ohiói autószélvédő-gyárról szól, amelyet egy kínai befektető üzemeltet. Számos témával foglalkozik, köztük a munkások jogaival, a globalizáció kérdéseivel és az automatizálással.

A rövid dokumentumfilmes mezőnyből az Afganisztánban forgatott Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl) című, gördeszkázni tanuló lányokról szóló produkció nyerte a díjat.