Ott, ahol a Kelet a Nyugattal találkozik 

Kultúra - 2009-08-04

Debrecen lengyelországi testvérvárosa, Lublin egy olyan nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő értékű műemlékkel büszkélkedhet, amely a keleti és a nyugati, a bizánci és a latin kereszténység metszéspontjában jött létre.

Az egykori lengyel királyi várban található Szentháromság kápolna a két kultúrkör találkozásának sajátos lenyomata.

A régi királyi várhoz csatlakozó gótikus kápolnát a XIV. században emelték. Falait a következő század elején bizánci-orosz stílusú freskókkal díszítették fel. A Szentháromság kápolna falát a későbbi századokban bevakolták és a freskók 1899-ig szunnyadtak a mészvakolat alatt, amikor is egy véletlennek köszönhetően felfedezték őket és megkezdődött restaurálásuk. A vakolat alatt szikrázó színek, változatos kompozíciók, olykor emelkedett szépségű ábrázolás bukkant elő. A lublini Szentháromság kápolna restaurálása 1997-ben zárult le, azóta teljes pompájában hirdeti, hogy a kereszténység két nagy hagyománya hogyan tudott egy épületen belül összekapcsolódni.

 A kápolnát bemutató kiállítás (több mint 40 színes tabló a freskókról valamint egy három dimenziós prezentáció)Magyarországon  most látható először.

A kiállításhoz kapcsolódóan a megnyitó napján (2009. augusztus 7-én 10-16 óra között) a Déri Múzeum Dísztermében előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. A két lengyel előadó mellett, akik a kápolna történetét, építészeti, festészeti jelentőségét, restaurálásának csaknem száz éves folyamatát mutatják  be, előadást tartanak még a  keleti kereszténység egyházművészetének  jeles hazai kutatói is.

A Lublini Vármúzeum vendégkiállítása

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

Debrecen, Péterfia u. 28.

2009. augusztus 7-től  szeptember 6-ig