Pro Cultura Hungarica emlékplakett Koizumi Hiroshinak 

Kultúra - 2006-06-15

Pro Cultura Hungarica emlékplakettet adott át június 14.-én, Hiller István oktatási és kulturális miniszter Koizumi Hiroshinak, aki a Toyamai Művészeti és Kulturális Szövetség alelnökeként és a Bungeiza Színház igazgató rendezőjeként immár 25 éve fáradozik a japán-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésén. 

Koizumi Hiroshi őszinte híve és támogatója a magyar kultúra Japánban történő megismertetésének, s még a rendszerváltás előtt kezdeményezte a japán-magyar kapcsolatok újraélesztését és kiszélesítését. 

Nevéhez fűződik Örkény István Tóték című darabjának japánra fordítása, melyet színházának előadásában láthatott a japán közönség is, és több helyen mutatták be szerte a világon. 

Erkölcsileg és anyagilag is támogatta Hajdú-Bihar megye népművészeti értékeinek bemutatását Tojama tartományban. Meghívására a szigetországban vendégszerepelt már a Debreceni Kodály Kórus, a Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Filharmonikus Zenekar Kamaraegyüttese, és felléptek a Csokonai Színház és a Debreceni Színjátszó Stúdió művészei is. Szervezőmunkájának köszönhetően az elmúlt években Kelet-Ázsia több országába jutott el harminc hajdú-bihari képzőművész alkotása és egy művészeti delegáció. Az ő munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt két évtizedben több mint hatszáz magyar amatőr és hivatásos művész vendégszerepelt Tojamában. 

Koizumi Hiroshi számos esetben finanszírozta, segítette a japán vendégművészek magyarországi tartózkodásának költségeit, az általa támogatott szigetországi művészek részt vettek debreceni nemzetközi nagyrendezvényeken és felléptek Hajdú-Bihar megye számtalan településén, de szerepeltek Nagyváradon is. Debrecenben több japán darabot - legutóbb az Éjszakai látogató címűt - mutattak be Koizumi úr rendezésében és anyagi támogatásával. 

Koizumi Hiroshi ma is aktív kezdeményezője és szervezője a "keleti" kulturális kapcsolatoknak.