Remekművek és ritkaságok 150 év festészetéből a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra - 2006-12-19

  Közösen rendezett kiállítást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) és a Magyar Nemzeti Múzeum. A Múzeum - Körút című válogatás az elmúlt 150 év magyar festészetének ritkán látott alkotásait és legkülönlegesebb darabjait mutatja be.

A 86 művész 142 remekműve a múzeum frissen felújított épületszárnyában kapott helyet. 14 állami, 2 egyházi gyűjtemény és számos magángyűjtő vált meg a kiállítás idejére gyűjteménye legféltettebb darabjaitól.

 

 Kovács Gábor, a KOGART alapítója elmondta, hogy az alapítvány hívó szavára sok gyűjtő ajánlotta fel kincseit, így a közönség számára jól ismert, mára emblematikussá vált képek mellett számos ritkán látható, vagy eddig külföldön lappangó festményt kerül most napvilágra.

 

A tárlat külön érdekessége, hogy ez alkalommal olyan művek is egymás mellé kerültek, amelyek összetartoznak, de eddig még soha nem voltak együtt kiállítva. Együtt látható itt például a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Mányoki Ádám Rákóczi portréja és a Kovács Gábor gyűjteményhez tartozó, Rákóczi feleségét, Sarolta Amália hercegnőt ábrázoló képmás.

 

Kuriózum Benczúr Gyula Koszorút a mamának című alkotása is, mivel a művész feleségét és kislányát ábrázoló kép még 1876-ban, a mű keletkezésének évében kikerült Londonba, és csak néhány éve bukkant fel egy külföldi árverésen. Ismét látható a korábban a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán szereplő híres Munkácsy-kép, a Poros út I., amely néhány éve a Mű-Terem Galéria árverésén cserélt gazdát 220 millió forintért.

 

A tárlaton szerepel Gulácsy Lajos főműve, az Ópiumszívó álma és Csontváry Kosztka Tivadar a Templomtéri kilátás a Holt-tengerre Jeruzsálemben című festménye - utóbbit a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány restauráltatta a kiállításra. A válogatásba egyebek között bekerültek Lotz Károly, Paál László, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Csók István remekművei

 

A kiállítás március 18-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 

 Kiadó: Kovács Gábor Művészeti Alapítvány